Mindenkivel dacolna Berlusconi a nápolyi szemét ügyében

Vágólapra másolva!
Az olasz miniszterelnök, ha kell, akár mindenkivel szembeszállna a nápolyi szemét-ügy megoldása érdekében. A térségben - Nápoly mellett - összesen 45 ezer tonna szemét halomozódott fel az elmúlt hónapokban. Az egyre elégedetlenebb helyiek eközben mind gyakrabban gyújtják fel az utcán heverő szemétkupacokat, amelyek így az égés során keletkező gázok miatt súlyosan károsítják az egészséget - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A dél-olaszországi Nápoly tűzoltói egészen hétfő hajnalig ádáz harcot vívtak a város több pontján újra meggyújtott tucatnyi égő szemétheggyel, amelyeket az egyre mérgesebb helyi lakosok maguk gyújtottak fel - írja a BBC. A városban az elmúlt hónapokban közel három és fél ezer tonna szemét halmozódott fel az utcákon. A brit lap szerint Silvio Berlusconi miniszterelnök a hónapok óta tartó nápolyi szemétválság megoldása céljából szerdán kihelyezett kabinetülést tart a városban.

A kérdéssel kapcsolatban Berlusconi a La Repubblica nevű olasz napilapnak elmondta: ha kell, akkor akár politikai nyomást gyakorol az önkormányzatok képviselőire, amennyiben azok nem mennek bele abba, hogy új szemétlerakó telepeket létesítsenek. "Nincs idő arra várni, amíg mindenki rábólint az új tervekre" - közölte Berlusconi, aki szerint nem lehet tovább késlekedni az új tározók megépítésével.

A múlt héten ugyanakkor a Nápoly környéki városok lakói az új tározók megépítése ellen tüntettek. A szemétválságot súlyosbítja, hogy Nápoly mellett, csak Campaniában megközelítőleg 45 ezer tonna szemét tornyosodik a tartomány településeinek utcáin. Eközben az olasz Il Corriera della Sera napilap értesülései szerint a dél-olaszországi szemét egy részét hétfőn délután - vasúton - német szemétlerakókba szállítják.

Négy nap alatt végeznének

Berlusconi ígérete szerint tíz új tározót nyitna a térségben - írja a La Repubblica, amely szerint a szemét eltakarításához a miniszterelnök a hadsereget is segítségül hívná. Az eltakarítási munkálatokkal kapcsolatban a nápolyi önkormányzat egyik tisztségviselője elmondta: a helyi hatóságok napi ezer tonna szemét eltakarítására képesek. Gennaro Mola azt is elmondta: annak ellenére, hogy megkérték a lakosságot, ne tegyen semmit, az emberek részt szeretnének venni a város megtisztításában. A helyiek szerint ugyanis a nápolyi hatóságok képtelenek ésszerűen és jól szervezetten megtervezni a város kitakarítását.

A több hónapja utcán heverő szerves hulladék miatt több helyi egészségügyi tisztségviselő még vasárnap azt mondta: a bomlási folyamat miatt a szemétre gyűlő férgek és rovarok kifejezetten veszélyesek lehetnek az emberre. A nápolyi orvosszövetség elnöke, Guiseppe Scalera szerint ugyanakkor sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a lakosságra a szemét égetésekor keletkező szénszármazékok (dioxinok), amelyek belélegzése súlyosan károsítja a szervezetet.