Őrizetbe vették a Gripeneket forgalmazó cégvezért

Vágólapra másolva!
Pár órára őrizetbe vették, majd elengedték a texasi Houston repülőterén az amerikai hatóságok a Gripen harci repülőgépek értékesítésében is érdekelt brit BAE Systems vezérigazgatóját. A brit lapok már évek óta cikkeznek arról, hogy a cég több milliárdot költött annak érdekében, hogy biztosítsák a szaúdi megrendeléseket.
Vágólapra másolva!

Korrupciós gyanú miatt őrizetbe vették egy időre a Gripen harci repülőgépek értékesítésében is érdekelt brit BAE Systems - a legnagyobb európai hadiipari csoport - vezérigazgatóját és egy másik magas rangú vezetőjét. Mike Turner vezérigazgatót és meg nem nevezett igazgatótársát az amerikai hatóságok vették őrizetbe a texasi Houston repülőterén, majd több órás kihallgatás után elengedték őket.

Az amerikai hatóságok és a BBC egybehangzó beszámolói szerint lefoglalták a két BAE-vezető laptopját és egyéb elektronikus adathordozó készülékeiket, a náluk talált papírokról pedig másolatokat készítettek. A The Sunday Telegraph szerint az amerikai hatóságok a BAE Systems Amerikában dolgozó több vezető tisztviselőjének lakásán is házkutatásokat hajtottak végre a két brit igazgató őrizetbe vételével egy időben.

A BAE Systems két évtizede, még Margaret Thatcher konzervatív kormánya idején elnyerte a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy 20 milliárd fontos (6200 milliárd forintos), elsősorban katonai gépekre szóló szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést. A brit sajtó azonban már négy éve értesüléseket közölt arról, hogy a BAE Systems 1989 és 2002 között több tízmillió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartása érdekében.