Leváltották a püspökök az agg pátriárkát

Vágólapra másolva!
Fél éve kórházban fekszik a szerb ortodox egyház 93 éves feje, ezért a püspökök úgy döntöttek, elmozdítják posztjáról a pátriárkát. A egyházi vezetőt elvileg élethossziglan választották, de már Pavle pátriárka elődjét is akarata ellenére állították félre.
Vágólapra másolva!

Elmozdították a szerb ortodox egyház éléről a súlyos beteg Pavle pátriárkát a püspökök, és maguk vették át az irányítást az egyház internetes oldalán szombaton megjelent hír szerint. A 93 éves Pavle pátriárka feladatait átmenetileg a szent püspöki szinódus látja el. A fél éve kórházban fekvő Pavle elutasította a visszavonulását szorgalmazó kérést, arra hivatkozva, hogy annak idején élethossziglanra választották meg.

Pavle elődjét 1990-ben ugyancsak akarata ellenére állították félre. A súlyos beteg German pátriárkáról akkor orvosi szakvélemény megállapította, hogy már nem tudja ellátni egyházfői feladatát. Meg nem erősített értesülések szerint a püspökök hasonló orvosi igazolást szerettek volna szerezni most is, de a Pavle orvosai erre nem voltak hajlandóak.

Egyelőre nem tudni, mikor választják meg az új egyházfőt. A legvalószínűbb utód állítólag a montenegrói Amfilohije püspök, a dogmatikusok szárnyának a vezetője.