Illegális bevándorlókra csaptak le Rómában

Vágólapra másolva!
Ötven illegális bevándorlót vett őrizetbe csütörtökön az olasz rendőrség, miután razziát tartott Róma legnagyobb nomádtáborában. A Silvio Berlusconi vezetette jobbközép kormány várhatóan a jövő héten fogadja el az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó csomagját.
Vágólapra másolva!

Mintegy 50 illegális bevándorlót vett őrizetbe az olasz rendőrség, miután csütörtökön ellenőrzést tartott Róma legnagyobb nomádtáborában - közölte az ANSA olasz hírügynökség. Az olasz főváros keleti részén fekvő táborban körülbelül 700 ember él, túlnyomórészt románok, szerbek és bosnyákok. Közülük mintegy 50-en nem tudták bemutatni személyazonossági okmányaikat, ezért bevitték őket a rendőrségre.

Gianni Alemanno, Róma április végén megválasztott jobboldali polgármestere választási kampányában azt ígérte: kiutasít mintegy 20 ezer betelepült külföldit és illegális bevándorlót, akik szerinte bűncselekményeket követettek el és mégis háborítatlanul élnek Rómában. A Silvio Berlusconi vezetette új jobbközép kormány várhatóan a jövő héten, szerdán fogadja el az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó intézkedéscsomagját.

A készülő kormányrendelet bűncselekménynek nyilvánítja és 6 hónaptól 4 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja az illegális bevándorlást. A kormány intézkedéscsomagja elsősorban a romániai romák ellen irányul, akiket különböző bűntettek elkövetésével vádolnak, amit a jobboldal alaposan ki is használt választási hadjáratában. Hivatalos adatok szerint hozzávetőlegesen 342 200 román él Olaszországban, a katolikus Caritas segélyszervezet azonban 556 ezerre becsüli számukat.