Többszáz kiskorút tart fogva az USA hadserege

Vágólapra másolva!
Irakban körülbelül ötszáz, Afganisztánban tíz kiskorút tart fogva jelenleg az amerikai hadsereg - áll az amerikai kormány által az ENSZ-hez küldött jelentésben. Az amerikai hatóságok azt állítják: Guantánamóban most nincsenek gyerekek. 
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű civil szervezet közzétette az Egyesült Államok kormányának jelentését, mely az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága számára készült. Eszerint 2002 óta az Egyesült Államok mintegy 2500 embert tartott őrizetben, akik elfogásuk idején 18 év alattiak voltak. Jeffrey Gordon, a Pentagon szóvivője megerősítette ezeket az adatokat.

Az amerikai kormány jelentése szerint 2008 áprilisában az amerikai haderő mintegy ötszáz kiskorút tartott fogva Irakban, akik szerintük "veszélyt jelentettek az ország biztonságára". 2007-ben a számuk nyolcszáz volt. Afganisztánban az USA mintegy tíz "ellenséges harcosnak" tekintett kiskorút tart fogva.

Az amerikai hatóságok közlése szerint a kubai Guantánamón működő amerikai katonai támaszpont börtönében egyetlen kiskorú őrizetes sincs. Az ott egykor fogva tartott nyolc kiskorú fogoly közül ketten várják jelenleg a katonai bíróság ítéletét, ők ma már 21 és 23 évesek.

"Megdöbbentő, hogy az Egyesült Államok több száz kiskorút tart fogva Irakban és Afganisztánban, és semmilyen politikát sem dolgoztak még ki a gyermekek jogainak védelmére" - mondta Jamil Dakwar, az ACLU emberi jogi igazgatója.