Elrontotta Clinton örömét a demokrata szépfiú

Vágólapra másolva!
A demokrata elnökjelöltségért korábban maga is versenyző John Edwards szerdán bejelentette, hogy Barack Obamát támogatja Hillary Clintonnal szemben. Az egykori first lady így nem sokáig örülhetett egyébként sem túl jelentős keddi előválasztási győzelmének. Edwards támogatása elvileg segítheti Obamát abban is, hogy maga mögé állítsa a tőle idegenkedő fehér fizikai munkásokat is.
Vágólapra másolva!

"A demokrata szavazók meghozták a döntésüket, és meghoztam én is" - ezekkel a szavakkal vezette fel bejelentését John Edwards egykori észak-karolinai szenátor, aki januárban szállt ki az elnökválasztási versenyből. Edwards egy kampányrendezvényen közölte, hogy Barack Obamát támogatja a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben. "Egyetlen ember van, aki tudja, eljött az ideje annak, hogy megteremtsük az egységes Amerikát" - mondta a poltikus, aki aztán Obamába karolva üdvözölte az ünneplő közönséget.

A bejelentés időzítése ideális volt az illinois-i szenátor számára. Riválisa, Hillary Clinton ugyanis kedden fölényes győzelmet aratott felette a nyugat-virginiai előválasztáson. Ennek a fordulónak ugyan nem volt komoly jelentősége, de lehetőséget adott volna arra az egykori first ladynek, hogy ismét ő uralja a médiát és fitogtassa erejét. Edwards bejelentése azonban elvonta róla a sajtó figyelmét.

Az egykori észak-karolinai szenátor támogatása még egy szempontból fontos lehet Barack Obama számára. Kampánya során ő is elsősorban a szegényebb réteghez tartozó, fizikai munkából élő fehéreket szólította meg, akik az előválasztásokon inkább Hillary Clintonra szavaztak - emlékeztet a The New York Times. Edwards segítségével talán Obama is népszerűbbé válhat körükben, bár az ilyen jellegű támogatásnak - figyelmeztet a lap - nem mindig van közvetlen hatása.

John Edwards már 2004-ben is próbálkozott az elnökjelöltség megszerzésével, akkor azonban mindössze annyit sikerült elérnie, hogy ő lett a Bush ellen végül is vereséget szenvedő John Kerry alelnökjelöltje. A mostani kampányban az első jelölőgyűlésen, Iowában ugyan még másodikként végzett - megelőzve Hillary Clintont -, de hamar kiderült, hogy nem tud beleszólni Obama és az egykori first lady versenyébe. Így is szerzett azonban emlékezetes pillanatokat a kampány követőinek, például azzal, hogy az internetre felkerült róla egy videó, amelyen perceken keresztül a frizuráját igazgatja.


Edwards szépítkezik

Azzal, hogy Edwards felsorakozott Obama mögé, újabb akadály gördült a demokrata elnökjelöltségért rendíthetetlenül küzdő Clinton elé. Clintonnak nincs matematikai esélye sem arra, hogy a küldöttekért folyó küzdelemben megelőzze riválisát. (A demokrata küldöttek döntik el hivatalosan az augusztus végi pártgyűlésen, hogy kit jelölnek az elnökválasztásra.) A hétvégén kiderült, hogy Obama már az úgynevezett szuperküldöttek (magas rangú demokrata pártvezetők, akik az előválasztási eredménytől függetlenül szavazhatnak bárkire a pártgyűlésen) közül is többet tudhat maga mögött, mint Clinton. Ráadásul az egykori first ladynek anyagi gondjai is vannak, eddig összesen 11 millió dollárt kellett saját a családi vagyonból kölcsönöznie a kampány számára, miközben Obama kasszája tele van.

A demokrata belharc elhúzódása miatt aggódó pártvezetők közül ezért már többen is felszólították Clintont, hogy adja fel a versenyt. Ő ugyan többször is jelezte, hogy erre nem hajlandó, vannak arra utaló jelek, hogy hamarosan bedobja a törülközőt. Bár korábban erősködött, hogy a pártgyűlésig tart a verseny, a nyugat-virginiai győzelem után már úgy fogalmazott, hogy addig nem hajlandó kiszállni, amíg nem kapja meg mindenki a lehetőséget arra, hogy beleszóljon a demokrata versengésbe. Ezzel nyilván az előválasztási folyamatra utalt, amely azonban hamarosan - június 3-án - véget is ér. Ráadásul már saját stábjának meghatározó tagjai is utaltak arra, hogy valószínűleg elszállt a győzelem esélye.