Kolumbiai halálbrigádok vezéreit adták ki Amerikának

Vágólapra másolva!
Szélsőjobboldali halálbrigádok tucatnyi vezetőjét adta ki az Egyesült Államoknak a kolumbiai kormány. Az amerikaiak két repülőt küldtek a vezérekért Dél-Amerikába.
Vágólapra másolva!

Kolumbia kiadott kedden az Egyesült Államoknak 14 szélsőjobboldali bandavezért, aki a kábítószer-csempészetben is érdekelt volt - jelentették be Bogotában. A kolumbiai igazságügyi miniszter csak akkor hozta nyilvánosságra a hírt, amikor a kiadás már megtörtént. "Már repülnek" - mondta a helyi sajtónak.

A szélsőjobboldali milíciákat mintegy harminc éve hozták létre a nagy földbirtokosok, hogy megvédjék vagyonukat a baloldali gerillamozgalomtól, de később önálló hatalommá váltak. Földek elrablása, több tízezer paraszt halála vagy eltűnése írható a számlájukra. Az Egyesült Államokban kábítószer-csempészet, pénzmosás és terrorizmus támogatása vádjával kell szembenézniük.

A kiadott emberek között van a Kolumbiai Önvédelmi Egységek (AUC) egykori főparancsnoka, Salvatore Mancuso és számos alvezére is. A bogotái katonai repülőtéren az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) két repülőgépére tették fel őket.

A halálbrigádokat 2006 közepén, békemegállapodás keretében számolták fel, lefegyverezve 31 ezer emberüket. A főnökök amnesztiát kaptak azzal a feltétellel, hogy teljes mértékben együtt működnek az igazságszolgáltatással, nem fognak ismét fegyvert, és kártalanítják áldozataikat.

Kiadatásukat magyarázva kormányközeli források azzal érveltek, hogy a vádlottak nem tartották be a törvényeket, nem vallották be vagyonukat, és hazudtak a hatóságoknak.