Körözést adtak ki Politovszkaja gyilkosa ellen

Vágólapra másolva!
A 2006-ban meggyilkolt orosz riporter feltételezett gyilkosa ellen nemzetközi körözést adtak ki. A Putyint élesen bíráló újságíró, Anna Politovszkaja valószínűleg bérgyilkosság áldozata lett.
Vágólapra másolva!

Az orosz hatóságok nemzetközi körözést adtak ki Anna Politkovszkaja újságíró feltételezett gyilkosa, Rusztam Mahmudov ellen - közölte a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozó bizottság.

A közlemény szerint a nyomozás során az ügy számos érintettjét őrizetbe vették, és kihallgatásuk közben fény derült egyesek szerepére. A nyomozó bizottság jelentette azt is, hogy két őrizetbe vett embert korábban már szabadlábra helyeztek.

Anna Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktus okainak és alakulásának, az emberi jogok csecsenföldi megsértéseinek feltárásával, az erről szóló oknyomozó cikkekkel szerzett magának hírnevet. 2006. október 7-én ölték meg annak a háznak a kapualjában, ahol lakott.

Tavaly ősszel a hatóságok már közölték, hogy tudják a gyilkos nevét, s a nevet márciusban közölték is. A Politkovszkaja elleni merényletet az újságírónő írásainak tudják be, és politikai gyilkosságnak tekintik világszerte. Mind a Novaja Gazeta - amelynek munkatársa volt -, mind más sajtószervek rendszeresen felhívják arra a figyelmet, hogy Politkovszkaja nyilvánvalóan bérgyilkosságnak esett áldozatul, s nem elég a végrehajtókat azonosítani, hanem meg kell nevezni, meg kell találni, és felelősségre kell vonni a megrendelőket is.