Házkutatással folytatódott az Olmert elleni nyomozás

Vágólapra másolva!
Házkutatást tartottak a jeruzsálemi városházán az Ehud Olmert miniszterelnök ellen zajló korrupciós vizsgálat keretében. Olmert ártatlannak vallja magát, egy felmérés szerint azonban a lakosság többsége sem hisz neki. A korrupciós ügy árnyékot vet az Izrael hatvan évvel ezelőtti megalapítására emlékező ünnepségsorozatra.
Vágólapra másolva!

Az izraeli rendőrség megszállta hétfőn a jeruzsálemi városházát, átkutatott több irodát és dokumentumokat foglalt le. Ehud Olmert miniszterelnök a gyanú szerint törvénysértően fogadott el nagy összegű készpénzt egy amerikai zsidó üzletembertől, Mose Talanszkitől, és az adományok egy részét a Jeruzsálem polgármesteri székében eltöltött tíz éve alatt kapta.

Olmert elismerte, hogy fogadott el pénzt Talanszkitől, de állítja, hogy ez csupán választási kampányához jelentett hozzájárulást, és nem magáncélokra fordította az összegeket.

Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő közlése szerint a házkutatást a rendőrség csalás elleni csoportja folytatta le, s a lefoglalt dokumentumok Olmert 1993 és 2003 közötti polgármesteri időszakára vonatkoznak. Az iratok tartalmáról azonban nem árult el további részleteket.

Az egyre kiterjedtebb vizsgálat árnyékot vet az Izrael alapításának 60. évfordulója alkalmából zajló ünnepségekre, és kínos helyzetbe hozza a kormányfőt egy olyan időszakban, amikor egyébként rivaldafényben fürödhetne. Ráadásul George Bush amerikai elnök a héten érkezik Izraelbe, hogy részt vegyen a nemzeti ünnepségeken.

Az izraeli miniszterelnök zűrös ügyei kétségessé teszik azt is, hogy képes lehet-e békemegállapodást kötni a palesztinokkal. Az Egyesült Államok támogatásával Olmert és Mahmúd Abbász palesztinelnök az év végét tűzte ki határidőnek arra, hogy kidolgozzanak egy békemegállapodást a hat évtizede tartó izraeli-palesztin konfliktus lezárására.

Az izraeli sajtóban eközben már szó van annak lehetőségéről, hogy a kormány megbukik, és előrehozott választásokat kell tartani - számolt be a BBC tudósítója. Egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatás szerint az izraeliek hatvan százaléka nem hisz Olmert ártatlanságában, és úgy véli, a botrány gyengíti képességét arra, hogy a békefolyamatot véghez tudja vinni a palesztinokkal.