Szudán megszakította a diplomáciai kapcsolatot Csáddal

Vágólapra másolva!
Szudán vasárnap megszakította diplomáciai kapcsolatait Csáddal, miután egy dárfúri felkelőmozgalom - amelyet Kartúm szerint Csád támogat - az előző nap megpróbálta elfoglalni a szudáni főváros egyik elővárosát. A csádi kormány szóvivője szombaton cáfolta, hogy közük lett volna a támadáshoz.
Vágólapra másolva!

"Ezek az erők alapvetően mind csádiak, Csád támogatja és készítette fel őket, és Csádból jöttek át Halil Ibrahim vezetése alatt, ezért megszakítjuk diplomáciai kapcsolatainkat ezzel a rezsimmel" - jelentette ki Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök az állami televízióban, a Dárfúri Igazság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) lázadószervezet vezetőjére utalva.

A katonailag legerősebb dárfúri lázadószervezet, a JEM több száz harcosa Dárfúrból eljutott egészen Kartúm közelébe, szombaton betört a fővárostól északra, a Nílus túlsó partján fekvő Omdurmánba, és ott összecsapott a szudáni biztonsági erőkkel. A JEM azt állította, hogy elfoglaltak egy légitámaszpontot, majd a várost, de a szudáni kormánypárt egyik magas rangú illetékese szerint a támadás kudarccal végződött. A hadsereg lezárta az Omdurmánba vezető hidakat, ellenőrzőpontokat állított fel, és kijárási tilalmat rendelt el a fővárosban helyi idő szerint délután öt órától vasárnap reggel hatig, de annak lejártakor meghatározatlan ideig meghosszabbították ezt.

A hadsereg szóvivője vasárnap közölte, hogy a támadó lázadók vagy meghaltak vagy hadifogságba kerültek. Egy biztonsági tisztségviselő szerint Omdurmánban már "teljes nyugalom" van. Az állami televízió azt állítja, hogy a lázadók magának Halil Ibrahimnak a vezetésével hatoltak be Omdurmánba, és vezér a városban bujkál.

A JEM harcosai a Dárfúr és Kartúm között fekvő Kordofán körzetben még pénteken összecsaptak a biztonsági erőkkel. Dárfúri felkelők korábban még soha nem jutottak ilyen közel a nyolcmilliós fővároshoz, amelyet eddig elkerült az elmúlt évtizedek polgárháborúinak pusztítása.

Szudán szerint Csádnak az a célja, hogy destabilizálja Szudánt, a csádi kormány szóvivője azonban szombaton cáfolta, hogy kormányának köze lett volna a dárfúri felkelők támadásához.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az Egyesült Államok kifejezte aggodalmát a szudáni helyzet miatt, és az ellenségeskedés beszüntetésére szólította fel a dárfúri lázadókat, illetve a kormányerőket.