A libanoni erőszak elérte Tripolit

Vágólapra másolva!
Az észak-libanoni Tripoli hétezer lakója kényszerült otthona elhagyására, miután vasárnap reggel ott is harcok kezdődtek a bejrúti kormány támogatói és a síita alaviták között. A fővárosban, Bejrútban viszont helyreállt a nyugalom.
Vágólapra másolva!

Heves harcok törtek ki vasárnap reggel az észak-libanoni Tripoliban a kormányzó többség és síita Hezbollah vezette ellenzék hívei között - közölte egy libanoni biztonsági illetékes.

Többen megsebesültek. A harcok központja az észak-libanoni város északi része - Bab el-Tebbane, Kobbe és Dzsabal Mohszen térsége - volt, mintegy hétezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A városban nehézfegyverek és robbanások hangját lehetett hallani

A fővárosban, Bejrútban a többségében szunnita kormányerők és a Hezbollah síita milicistái közötti többnapos összecsapások után vasárnap virradóra visszatért a nyugalom, miután a Hezbollah és szövetségesei megkezdték fegyvereseik kivonását Bejrút előző nap elfoglalt nyugati negyedéből.

A libanoni hadsereg visszavonta szombaton a kormány két korábbi intézkedését, amelyek miatt a Hezbolla fegyveresei előző nap elfoglalták Bejrútnak a Nyugat-barát kormány ellenőrzése alatt álló részeit. A Hezbollah üdvözölte a hadsereg döntését, és bejelentette: visszahívja fegyvereseit Bejrút utcáiról.

A Hezbollah szombaton azzal vádolta meg a kormányzó többség oszlopának számító Valid Dzsumblatt drúz vezető híveit, hogy elrabolták három fegyveresét és kettőt közülük megöltek. "Rájuk lőttek és leszúrták őket. A holttestüket Álejában az Imán kórház elé vetették" - írta a Hezbollah közleményében, hozzátéve, hogy a harmadik elrabolt emberük sorsa ismeretlen.

Valid Dzsumblatt szombati sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy "szerencsétlen incidens" történt a Bejrúttól keletre fekvő, többségében drúzok lakta Álejában. Felszólította az igazságszolgáltatást, vizsgálja ki a történteket. Közölte: ha bebizonyosodnának a kínzásokkal kapcsolatos állítások, az "szégyenletes" lenne, és kész vállalni a felelősséget.

A szombati álejai incidenssel 36-ra nőtt a kormányzó erők és az Irán és Damaszkusz támogatta síita ellenzék között csütörtökön kitört erőszakos cselekmények halálos áldozatainak száma.