Segélyek helyett a népszavazással törődik a mianmari junta

Vágólapra másolva!
Útnak indult a nemzetközi vöröskereszt első segélyszállítmánya a Nargis ciklon által végigpusztított mianmari területekre. Az ENSZ két teherautója is bejutott az országban, amelynek katonai vezetése eddig nehezítette a külföldi segítség célba érését. Közben szombaton a tiltakozások ellenére megtartották a népszavazást az új alkotmányról.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi vöröskereszt útnak indította első segélyszállítmányát a ciklon sújtotta Mianmar felé - közölte Marcal Izard, a szervezet szóvivője szombaton. A vöröskereszt repülőgépe péntek este szállt fel Genfben generátorokkal, víztartályokkal, víztisztító berendezésekkel, illetve mintegy 10 ezer embernek elegendő alapvető egészségügyi cikkekkel és orvosi eszközökkel a fedélzetén. A szervezet a szállítmányt elsősorban a börtönök és a munkatáborok foglyainak szánja.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közölte, hogy két, sátrakat és ponyvákat szállító teherautója bejutott Thaiföldről Mianmarba. Ez volt az első szárazföldi konvoj, amelyet a hatóságok beengedtek a katasztrófa sújtotta országba. A szervezet thaiföldi képviselője azt mondta, remélik, ezzel csatornát nyithatnak a további segélyszállítmányok előtt. A menekültügyi szervezet ezen kívül egy repülőgépét is útnak indította Dubajból. A nap folyamán Kínából is érkezett segítség a ciklon által letarolt országba.

A Nargis nevű ciklon egy hete söpört végig a délkelet-ázsiai országon. Becslések szerint akár a százezret is elérheti a halálos áldozatok száma, és mintegy egymillióan maradhattak fedél nélkül. A nemzetközi humanitárius segítség eljuttatása akadozik, mert a Mianmart irányító katonai junta nem hajlandó beengedni a külföldi segélymunkásokat az országba.

Nem halasztották el a népszavazást

Szombaton megtartották a népszavazás az új alkotmányról, amit a katonai kormányzat azért nem engedett a katasztrófa ellenére sem elhalasztani, mert így akarja bebiztosítani hatalmát. A voksolást az ország egész területén lebonyolították az Iravádi deltáját kivéve, ahol a legsúlyosabb volt a pusztítás, valamint Rangunt, ahol május 24-re halasztották el. A szombati szavazás az első az 1990-ben tartott parlamenti választás óta, amelyen a házi őrizetben lévő ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kji pártja elsöprő győzelmet aratott.

"Sok lakos dühös a kormányra. Az embereket nem érdekli a szavazás. A ciklon áldozatai miatt aggódunk" - mondta egy kereskedő a delta bejáratánál fekvő Pateinben. Kuala Lumpurban tüntetők tiltakoznak a népszavazás megtartása ellen.

A junta szerint az új alkotmány megnyitja az utat a 2010-ben tartandó "többpárti választások" és a hatalomnak a civilek kezébe történő fokozatos áthelyezése előtt, ellenzékiek szerint azonban az új alaptörvény inkább az 1962 óta hatalom lévő hadsereg vezető szerepének megerősítését szolgálja. Az új alkotmány kizárná Aung Szan Szú Kjit a választásokból, mivel 1999-ben elhunyt férje külföldi állampolgár volt. Az ellenzék, amely arra szólította fel híveit, szavazzanak nemmel, nem kapott megszólalási lehetőséget a médiában, és mindenkit börtönnel fenyegettek meg, aki népszavazás-ellenes röpcédulákat osztogatott.