Slota lebohócozta Szent Istvánt

Vágólapra másolva!
Lovasbohócnak nevezte a magyar államalapító Szent István királyt Ján Slota, a Robert Fico kormányához tartozó szlovák Nemzeti Párt magyarellenességéről hírhedt elnöke.
Vágólapra másolva!

Slota, Fico és Vladimír Meciar közös pénteki sajtótájékoztatóján a nacionalista pártvezér a szlovákiai magyar anyanyelvű oktatás sérelmére tervezett közoktatási törvényt, a pártjához tartozó Ján Mikolaj oktatási miniszter tervezetét védelmezve két szlovákiai magyar történész közös munkáját mutatta fel annak "elrettentő bizonyítékaként", hogy lám: a Szlovák Köztársaság magyarul oktató iskoláiban olyan történelemkönyvből tanítanak, amelyet a Magyar Köztársaság oktatási minisztériuma hagyott jóvá és talált alkalmasnak arra, hogy szlovák állampolgárokat oktassanak belőle.

A Slota által meglobogtatott tankönyvet, Simon Attila és Kovács László A magyar nép története - a XX. század című munkáját annakidején egyébként épp a szlovák oktatási minisztérium engedélyezte segédtankönyvként.

A két felvidéki magyar történész munkájának hátlapján Szent István Mátyás templom mellett álló szobra látható. Slota szerint ez lenne az a bizonyos magyar lovasbohóc.