Katonai parádét tartottak 18 év után Moszkvában

Vágólapra másolva!
Tizennyolc év után tartottak katonai seregszemlét a moszkvai Vörös téren, amelynek keretében orosz harckocsik és atomtöltet kilövésére alkalmas rakétahordozók is elhaladtak a Kreml díszpáholya előtt. A győzelem napja elnevezésű ünnepen a náci Németország bukására és a második világháború során elesett orosz áldozatokra emlékeztek - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A Szovjetunió összeomlását követő első katonai parádét tartották pénteken a moszkvai Vörös téren - írja a BBC, amely szerint az orosz hadsereg felvonulásán tankok és interkontinentális, atomtöltet indítására alkalmas rakétahordozók is részt vettek. A parádé felújításáról még a hivatalából szerdán távozó Vlagyimir Putyin volt orosz elnök határozott, így 18 év után most ünnepelték először katonai felvonulással a náci Németország felett, a második világháború végén aratott orosz győzelmet.

Az ünnepség után az új orosz elnök, Dmitrij Medvegyev azt mondta: az orosz hadsereg és a flotta egyre erősebb lesz. A BBC szerint a demonstráció célja az volt, hogy Oroszország bizonyítsa a nemzetközi politikában betöltött vezető szerepét és katonai potenciálját. A Kreml szóvivője ugyanakkor hozzátette: a felvonulással Moszkva senkit sem szeretett volna megfélemlíteni.

A Vörös téren megrendezett, győzelem napja elnevezésű megemlékezésen - amelyen a csütörtökön miniszterelnökké kinevezett Vlagyimir Putyin is megjelent - közel 8 ezer katona mellett T-90-es harckocsik és Topol M-típusú rakétahordozók is részt vettek. A díszszemlén részt vevő katonák egyúttal a Valentyin Judaskin neves divattervező által megálmodott új egyenruhákat is bemutatták.

Nosztalgia a metrón

Az egyórás katonai szemle 1,1 milliárd rubelbe (7,6 milliárd forint) került Oroszországnak, amely az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után a haditechnika harmadik legnagyobb exportőre a világon.

A győzelem napja alkalmából a mozikban - és az összes tévéadón - háborús filmeket vetítenek, a moszkvai metróban pedig a háborús évek dalai szólnak. A BBC szerint azonban az orosz hadsereg komoly pénzügyi válságban van, a sorállomány morálja pedig egyre gyengébb, és egy tavalyi statisztika szerint 2007-ben 450 sorállományba tartozó katona vesztette életét fizikai bántalmázás vagy öngyilkosság következtében.