Újabb pedofil elfogásában segített az internetes körözés

Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok csütörtökön letartóztattak egy pedofíliával gyanúsított férfit, kevesebb mint 48 órával azután, hogy a nemzetközi rendőrszervezet, az Interpol a világ nyilvánosságához fordult, fotókat téve közzé a férfiról az interneten.
Vágólapra másolva!

Az Interpol hét hónap leforgása alatt másodszor kért segítséget a világ polgáraitól. Október elején példátlan módon a nyilvánossághoz fordult segítségért az interneten talált képek ügyében, mert a felvételeken szereplő férfi egy adatbázisban sem szerepelt. A nemzetközi rendőrség felhívására több száz bejelentés érkezett, három napon belül sikerült megállapítani a pedofilgyanús személy azonosságát, és tíz nap után Thaiföldön el is fogták Christopher Paul Neilt.

A 32 éves kanadai férfit kiskorúak szexuális zaklatásával, illetve kiskorúak szülői felügyelet alóli kiszakításával és személyes szabadságtól való megfosztásával gyanúsítja a thaiföldi rendőrség. Ő tagadja a terhére rótt cselekményeket. Előzetes letartóztatásba helyezték, s ha a bíróság bűnösnek találja, akár 20 évi börtönt is kaphat, kiadatásáról pedig csak a büntetés letöltése után lehet szó. Nem biztos azonban, hogy Thaiföldön kellene letöltenie a büntetést, külföldi elítélteket ugyanis néha nemkívánatos személynek minősítenek, és kiutasítanak az országból.

Az újabb pedofilesettel kapcsolatban az Interpol csütörtökön honlapján nyilvánosságra hozta, hogy a körözött személy neve Wayne Nelson Corliss, 59 éves, a New Jersey állambeli Union City lakója, és egy amerikai körzeti bíróság előtt kell hamarosan megjelennie.

Corlisst a New Jersey állambeli Newarkban, csütörtökön kora reggel tartóztatták le az amerikai bevándorlási hivatal különleges ügynökei. Az Interpol közlése szerint a letartóztatás független nyomra vezetés eredménye volt. A három egyesült államokbeli tippadó az interneten keresztül közvetlenül a szervezet lyoni központjához fordult.

Mint az Interpol közölte, a szervezet honlapját az elmúlt 24 órában csaknem 250 ezren keresték fel. Ez a napi átlagnak több mint tízszerese.

A gyanúsított hozzávetőleg 100 fotót helyezett el az interneten egy 800 fotóból álló sorozaton belül. Ezeken ő maga szexuális kapcsolat közben látható három, 6 és 10 év közötti fiúval. A fotók feltételezések szerint Délkelet-Ázsiában készültek, 2000 és 2001 között.

Corliss első képeit a norvég rendőrség fedezte fel az interneten 2006 márciusában.