Elődjét kritizálta, a sajtót leszólta Sarkozy

Vágólapra másolva!
Elődjét, Jacques Chiracot bírálta egy zártkörű fogadáson Nicolas Sarkozy francia államfő. A sajtóról pedig azt mondta a köztársági elnök, hogy a nem létező baloldali ellenzék szerepét próbálja átvenni.
Vágólapra másolva!

Elődjét rossz kormányzással, a sajtót pedig a szerinte nem létező ellenzék szerepének átvételével vádolta Nicolas Sarkozy francia államfő azon a zártkörű fogadáson, amelyet megválasztásának egyéves évfordulója alkalmából tartottak az Elysée-palotában. A szerda esti rendezvényen elhangzottakról néhány meghívott tájékoztatta másnap a sajtót.

"Jacques Chiracnak 21 évbe telt, mire megválasztották, nekem egyből sikerült. Ő másfél reformot csinált, és az első mandátuma úgy ért véget, hogy meghátrált a nyugdíjreform elöl. Nekem nem rögeszmém a hatalomban maradás, és minden fronton reformokat akarok" - idézték többen is Sarkozyt.

Az államfő a sajtót, és azon belül az AFP francia hírügynökséget, a L,Express című politikai magazint, a Le Parisien című fővárosi napilapot azért bírálta, mert szerinte nem foglalkoztak érdemben azzal az április 10-i bírósági döntéssel, amely az elnökválasztás baloldali vesztesét pénzbüntetésre ítélte. Ségolene Royalt azért marasztalták el, mert 1997 óta több havi fizetéssel tartozott két egykori beosztottjának, amelyet nem volt hajlandó kifizetni.

A Marianne című politikai magazint pedig azért kritizálta az elnök, mert az múlt szombaton címlapján Sarkozy fotóján "Basszus, még négy év!" felirattal jelent meg. "Abban az országban, ahol nincs ellenzék, a sajtó veszi át az ellenzék szerepét" - mondta a képviselők szerint Sarkozy.