Átvette Putyintól az elnökséget Medvegyev

Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev új orosz elnök letette az esküt, és ezzel hivatalba lépett. Az eskütétellel véget ért Vlagyimir Putyin elnöksége, aki azonban nem távozik a politikából. Kormányfőként továbbra is jelentős befolyással lesz Oroszország irányítására.
Vágólapra másolva!

Szerdán beiktatták Oroszország harmadik elnökét. Dmitrij Medvegyev Vlagyimir Putyint váltja a poszton. A ceremoniát 2400 meghívott vendég előtt tartották meg szerdán a moszkvai Kreml Nagy Palotájának András-termében. Az elnöki hivatal szimbólumait a díszőrség egyik tagja hozta be, majd Putyin mondott egy rövid beszédet, amelyben a hatalomátadást Oroszország történetének "nagyon fontos állomásának" nevezte, egyúttal arra kérte utódját, hogy folytassa az elmúlt 8 év politikáját. Ezt követően Medvegyev felesküdött az orosz alkotmányra.

"Esküszöm, hogy az Oroszországi Föderáció elnöki felhatalmazásait gyakorolva tiszteletben tartom és őrzöm az ember és az állampolgár jogait és szabadságjogait, tiszteletben tartom és védem az Oroszországi Föderáció alkotmányát, megvédem az állam szuverenitását és függetlenségét, biztonságát és területi épségét, és hűen szolgálom a népet" - mondta Medvegyev Valerij Zorkin, az Alkotmánybíróság elnöke előtt.

A 42 éves politikus, Putyin korábbi kabinetfőnöke, első miniszterelnök-helyettes, a Gazprom igazgatótanácásának kétszeres elnöke, illetve még korábban Putyin - annak moszkvai polgármestersége idején - tanácsadója, a volt elnök egyértelmű támogatásával és versenyképes ellenjelölt híján a márciusi elnökválasztáson elért hatalmas győzelemmel szerezte meg a posztot.

A BBC szerint azonban hiába lett ő az elnök, az orosz politikát továbbra is az elnökiről kormányfői posztra váltó Putyin határozza majd meg. Ezt nem csak azért teheti meg, mert gyakorlatilag az ő segítségével lett elnök a liberális gazdaságpolitikájáról ismert Medvegyevből, hanem azért is mert továbbra is ő Oroszország legnépszerűbb politikusa.

Medvegyev hivatalba lépése utáni első intézkedéseként Vlagyimir Putyint javasolta a kormányfői tisztségre szerdán az állami dumának. A javaslatot a tervek szerint csütörtöki ülésén vitatja meg a duma, de kétség sem férhet elfogadásához, tekintettel arra, hogy a testületben több mint kétharmados többséggel bír az Egységes Oroszország párt, amelynek elnöki tisztét Putyin korábban elfogadta, s amelynek az államfői tisztségéből való távozásával a párt szerint automatikusan elnöke lett.