Desszantosokkal erősítenek az oroszok Abháziában

Vágólapra másolva!
Fegyveres konfliktus lehetőségéről írnak az orosz lapok, miután az orosz hadsereg 400 légidesszantost irányított a Grúziától elszakadni kívánó Abháziába. A katonák hivatalosan a már ott állomásozó orosz békefenntartókat erősítik.
Vágólapra másolva!

Abháziába bevonult 400 orosz légideszantos - jelentette szerdán több moszkvai lap. A Kommerszant szerint kedden nem a politikusok és a diplomaták, hanem a katonák beszéltek, és a kölcsönös üzenetek tartalma azt jelenti, hogy az Abházia körüli orosz-grúz politikai szembenállásból katonai konfliktus alakulhat ki. A Komszomolszkaja Pravda szerint a deszantosok feladata, hogy szigorú választ adjanak a grúz fegyveres testületek bármiféle provokációjára.

A katonák szokásos fegyverzettel - géppisztolyokkal, golyószórókkal és gránátvetőkkel - érkeztek. Az oroszok ezenkívül átdobtak 30 BMD-2 típusú harci járművet (kisebb páncélost) és tüzérségi fegyvereket az Észak-kaukázusi Katonai Körzetből, "hogy az Abháziában régen szolgálatot teljesítő orosz békefenntartóknak normális feltételeket teremtsenek feladatuk akadálymentes végrehajtásához". A védelmi minisztérium szerint nem lépték túl a FÁK államfői által az grúz-abház konfliktus területére az orosz békefenntartók számára megállapított 3000 fős határt.

Andrej Kelin, az orosz külügyminisztérium FÁK-osztálya egyik vezetője szerint Grúzia külső segítség nélkül is enyhíthetne a feszültségen, csak teljesítenie kellene az abház fél követeléseit: az úgynevezett Felső-Kodori térségből ki kell vonulnia, és végre megállapodást kell kötnie Szuhumival az erőszak alkalmazásának mellőzéséről.