Jemeni katonák iszlamista felkelőket öltek meg

Vágólapra másolva!
A jemeni kormányhadsereg katonái vasárnap az arab ország északi részén lezajlott összecsapásokban 19 iszlamista zaidita felkelőt öltek meg.
Vágólapra másolva!

Az ellenségeskedések reggel kezdődtek, és egészen estig tartottak Dafaa környékén, ahova azért vezényelték a hadsereg egyik alakulatát, hogy foglaljon vissza egy katonai tábort, amely három hónapja került az ellenzéki fegyveresek kezére. Helyi források közlése szerint az összecsapásokban hét katona is megsebesült.

A térség péntek óta véres összetűzések helyszíne, és az elmúlt két napban eddig összesen 52-en vesztették életüket.

Pénteken Szaada városában egy szunnita mecset előtt gépkocsiba rejtett pokolgép robbant. A robbanószerkezetet akkor hozták működésbe, amikor a hívők - köztük katonatisztek - a pénteki nagy ima után hagyták el a mecsetet. Nem tudni, hogy ki követte el a merényletet, de a gyanú zaidita lázadókra terelődött, mivel Szaada városában több ezer embert öltek meg a 2004 júniusában kitört lázadásuk óta.

Jemen 19 milliós lakosságának többségét szunnita muszlimok alkotják, míg a kisebbségi népcsoportok legnagyobbika a síita iszlám zaidita ágához tartozik.

Szaada tartományban 2004 óta újra és újra fellángolnak az összecsapások a hadsereg és a zaidita lázadók között, akik 1962-ben felszámolt, vallási alapú fejedelemségük visszaállításáért harcolnak.