NY Times: Iraki gerillákat képez Iránban a Hezbollah

Vágólapra másolva!
Az amerikai hírszerzés szerint irakiakat képez ki Iránban a libanoni radikális síita mozgalom, a Hezbollah - állítja a The New York Times, amely szerint a kiképzésekre négy iraki lázadó kihallgatásának jegyzőkönyveiből derült fény. Az Egyesült Államok szerint Irán a kiképzések mellett jelentős mennyiségű munícióval is ellátta az iraki milíciákat. A vádakat eddig egyelőre sem Irán, sem a Hezbollah nem kommentálta.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hírszerzés szerint a libanoni radikális síita Hezbollah tagjai vezetik az Iránban kiképzésre váró iraki lázadókat - írja a The New York Times, amely szerint a milicistákat néhány Teherántól nem messze lévő, külön erre a célra kialakított táborban készítik fel a különféle fegyveres akciók megtervezésére. Az amerikai lap állítását egy, az iraki kormány számára elküldött, amerikaiak által készített kihallgatási jegyzőkönyvre alapozza. A kérdéses jelentésben szereplő négy síita férfi állítólag azt vallotta, hogy a Hezbollah tagjai végzik a kiképzéseket.

A négy iraki férfit tavaly szeptember és december között fogták el az amerikai hatóságok. A vallatások során mind a négyen megerősítették, hogy Iránban valóban képeznek ki iraki milicistákat, és ezeket a libanoni Hezbollah emberei végzik. Az USA szerint a tanúvallomások megerősítik azt a tényt, hogy Irán támogatja a lázadó iraki milíciákat. A The New York Times szerint a Hezbollah szerepvállalásával ugyanakkor Teheránnak sikerült kibújnia a közvetlen felelősség alól.

Tudtak róla

Az amerikai hírszerzés a kihallgatások jegyzőkönyveit és egyéb, az iráni fegyverkezéssel kapcsolatos információkat még két hete küldte el Bagdadnak. Közben az USA a múlt héten az iraki milíciáknak nyújtott állítólagos iráni támogatás kérdéséről tárgyalt Teheránban. Az amerikai lap szerint azt azonban egyelőre nem lehet tudni, vajon az amerikai küldöttség szembesítette-e vendéglátóit a birtokukban lévő információkkal. Irán eddig ugyanis hivatalosan még nem reagált az Egyesült Államok kijelentéseire.

Az iraki miniszterelnök a jegyzőkönyvekkel kapcsolatban vasárnap csak annyit mondott: saját nyomozást indítanak, és csak azt követően teszik meg a megfelelő lépéseket Iránnal szemben, ha az amerikai vádak valóban bebizonyosodnak. Az iraki kormány egyik szóvivője szerint korábban is voltak olyan bagdadi értesülések, hogy az irániak valószínűleg támogatják az iraki szélsőségeseket, de mindemellett Teherán többször kijelentette: mindent megtesz a két ország békés viszonyáért.

Az amerikai kormány szerint a kihallgatott iraki milicisták egyértelműen bizonyították azt a korábban már többször hangoztatott véleményüket, amely szerint Irán felelős a szomszédos ország instabilitásáért. A The New York Times úgy tudja a tanúvallomások kitérnek a Hezbollah kiképzési módszereire is. A Teherán melletti táborokban ugyanis elsősorban olyan iraki síitákat képeztek ki, akik hazatérésük után már saját hazájukban taníthatták volna a gerillaharc egyes elemeit, így a rakéta, valamint aknavetők használatát, a mesterlövészetet vagy az egyes robbanószerek pontos és megfelelő használatát.

Forrás: Getty Images
Az amerikai hírszerzés szerint a Hezbollah képezte ki a gerillákat

Az amerikai hírszerzés szerint a teheráni táborok az Iszlám Forradalmi Gárda irányítása alatt álló Kud Hadsereg felügyelete alatt működtek. A kihallgatott iraki férfiak szerint az irániak azért épp a Hezbollahot bízták meg a kiképzéssel, mert a libanoni síitáknak sokkal nagyobb tapasztalatuk van a gerillaharcmodorban, és az ilyen típusú katonai hadműveletek kivitelezésében, illetve azok megtervezésében. A négy iraki azt is elmondta: ők egy 16 fős csoport tagjaiként vettek részt a kiképzésben, amely elméleti oktatásból és terepgyakorlatokból állt. Megerősítették azt is, hogy az irakiakon kívül egy időben más nemzetiségű gerillákat is kiképeztek. Arra azonban vigyáztak, hogy az eltérő nemzetiségű csoportok nehogy keveredjenek egymással.

Kínos helyzetben a Hezbollah

A kiképzések mellett Teherán még az idén is jelentős mennyiségű fegyverrel látta el az iraki lázadókat - állítja a The New York Times, amely szerint Irán 81 milliméteres aknákat és 107 milliméteres rakétákat csempészett be Irakba. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai elhárító tiszt elmondta: akadt olyan lefoglalt fegyverszállítmány, amelyet idei azonosítójellel láttak el, és a múlt hónapban egy részüket a Bászra környéki hadműveletek során fel is használták.

Ha az információk igazak, akkor Irán mellett a libanoni Hezbollah is kényes helyzetbe kerül. A radikális síita mozgalom múlt hét szombaton belekeveredett egy megfigyelési botrányba is. A libanoni kormány szerint ugyanis a Hezbollah állítólag megfigyelte és lefilmezte a bejrúti repülőtérre le- és felszálló repülőgépeket. A szervezet szóvivője akkor hevesen tagadta a vádakat, ugyanakkor az iráni kiképzőtáborokkal kapcsolatban még nem reagáltak az amerikai hírszerzés információira.