Elmebajra hivatkozna a vérfertőző osztrák

Vágólapra másolva!
Elmeszakértői vizsgálatot kér a lányát huszonnégy éven át vérfertőzésre kényszerítő és fogságban tartó osztrák férfiról az ügyészség és az ügyvédje is. Josef Fritzl már beismerő vallomást tett. Ausztriában minden hatodik kislányt szexuálisan bántalmaz valamely családtagja - írta a The Times.
Vágólapra másolva!

Pszichiátriai szakértői vizsgálatot kért a St. Pölten-i ügyészség annak megállapítására, hogy beszámítható-e a vérfertőzéssel gyanúsított Josef Fritzl. A hetvenhárom éves amstetteni férfi ügyvédje, Rudolf Meyer a Der Standard hétfői számában közölte: ő szintén szakértői vizsgálatot kezdeményezett, mert az az álláspontja, hogy védencének nem börtönben, hanem zárt intézetben lenne a helye. A BBC szerint az ügyvéd azzal is érvelt: a bírósági tárgyalás nem lenne pártatlan az ügy médiavisszhangja miatt.

Josef Fritzlt azzal gyanúsítják, hogy házuk pincéjében huszonnégy éven át fogságban tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, akitől hét gyermeke született, akiknek egyike néhány napos korában meghalt. A most negyvenkét éves Elisabeth és három gyereke a házi tömlöccé átalakított pincében élt egészen mostanáig, szörnyű körülmények között. A gyerekek közül hármat a nagyszülők magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy sejtelmük sem volt testvéreik létezéséről. Jelenleg valamennyiüket a külvilágtól elzártan, szigorú orvosi-pszichiátriai felügyelet alatt ápolják, hogy mielőbb felépülhessenek az átélt testi és lelki traumából.

Fritzl írásos nyilatkozatot adott ki letartóztatása után, amelyben beismerte a bűncselekményeket. Fritzl sógornője egy tévéinterjúban korábban azt mondta: tudomása szerint a férfit 1967-ben egyszer már elítélték nemi erőszakért, és másfél évet töltött börtönben - írta a BBC.

A nyomozást vezető Franz Polzer ezredes, a tartományi bűnügyi rendőrség parancsnoka megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy fogságának első hónapjaiban Elisabethet egy pórázra kötözve tartotta az apja, a béklyó éppen csak olyan hosszú volt, hogy elérhesse a vécét. Polzer kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy igaz-e: 1984 és 1993 között a pince még csupán egyetlen helyiségből állt, így az időközben megszületett gyerekek szemtanúi voltak annak, hogy Josef Fritzl erőszakot követ el az anyjukon.

Az amstetteni eset kapcsán szakértők arra figyelmeztettek: a családon belüli szexuális bántalmazás elterjedt jelenség Ausztriában - számolt be róla hétfőn a The Times. Charlotte Aykler, az áldozatokkal foglalkozó, Amstettenben is működő Erőszakmegelőzési Központ vezetője szerint minden hatodik kislányt és minden kilencedik kisfiút bántalmaz valamely családtagja szexuálisan. Aykler úgy véli: az esetek többsége nem derül ki, mert a gyerekek nem mernek beszélni róla, s a valós szám a szakértők által becsültnél is magasabb lehet. Az osztrák rendőrségnek 2007-ben 296-szor jelentették kiskorúak súlyos szexuális bántalmazását.