Négyezer ember tűnt el a mianmari viharban

Vágólapra másolva!
A mianmari állami televízió szerint megközelíti a négyezret a szombati Nargis ciklon pusztításában meghalt vagy eltűnt emberek száma. A károk felmérése megkezdődött, a halottak száma pedig még változhat, hiszen lehet, hogy elveszettnek hitt emberek előkerülnek. A Kampány Burmáért szerevezet azt állítja, hogy a mianmari katonai junta vonakodik beengedni a nemzetközi segélyszervezeteket - írja a The Independent.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ egyik illetékese szerint a múlt szombati Nargis ciklon áldozatainak pontos száma és a károk felmérése még csak most kezdődött el, a tényleges adatokra pedig akár heteket is várni kell. A mianmari állami televizió közben hétfőn bejelentette: közel négyezerre nőtt a Nagris ciklon halálos áldozatainak száma, de a 3969-es szám még nem végleges, mert ebben benne van az eltűnt személyek száma is. A korábbi burmai híradások még 351 halottról beszéltek.

A BBC szerint az ENSZ és a nemzetközi segélyszervezetek hétfőn találkoznak a thaiföldi fővárosban, Bangkokban, hogy egységes stratégiát dolgozzanak ki a válság kezelésére. A munka megkezdését lassítja, hogy a mianmari katonai junta vonakodik beengedni az országba az egyes segélyszervezetek munkatársait.

A londoni székhelyű Kampány Burmáért szervezet vezetője szerint a burmai kormány nem tesz semmit azért, hogy enyhítsen - az amúgy is nyomorúságos körülmények között élő - vidéki lakosságot sújtó viharkárokon. Mark Farmaner a The Independentnek azt mondta: tisztában vagyunk azzal, hogy a mianmari kormányzat nem törődik a lakossággal, és inkább visszautasítja a segélyszállítmányokat, mintsem beengedjen bárkit is az országba. Skadval a BBC-nek ugyanakkor azt mondta: az ENSZ már tárgyalásokat kezdett a burmai kormánnyal, hogy a segélyszervezetek munkatársait akadálytalanul beengedjék a vihar sújtotta térségekbe.

A szombati pusztítás óta egyedül a vöröskereszt helyi munkatársai tudtak eljutni az Irrawaddy folyó deltájának térségébe, ahol az első jelentések szerint legkevesebb 20 ezer ház dőlt romba és közel 100 ezer ember maradt fedél nélkül. A szervezet szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: sikerült elkezdeniük a segélycsomagok, víz és takarók kiosztását. Michael Annear szerint az úthálózat megtisztítását követően - hétfőn délutántól - még több élelmiszert tudnak eljutatni a kérdéses térségekbe.

A kampányra éleznek

A vihar kapcsán a segélyszállítmányok mellett egyéb kritika is érte a burmai kormányzatot. A Kampány Burmáért szervezet szerint a katonai junta ahelyett, hogy a mentéssel, az emberek élelmezésével törődne, sokkal inkább a május 10-re kiírt népszavazással foglalkozik. Farmaner ezzel kapcsolatban elmondta: az állami propagandát erősítő helyi napilapok a címlapon buzdítanak a szavazásra. "Ahelyett, hogy a lakosságot a vihar utáni veszélyekre figyelmeztetnék, vagy garantálnák a segélyszállítmányok zavartalan célba érését, mással sem fogalakoznak, mint hatalmuk átmentésén" - tette hozzá Farmaner.

A szombati referendum - amely az új alkotmányról dönthet - célja, hogy bebetonozza a jelenlegi rezsim hatalmát - állítja a mianmari ellenzék, a Nemzeti Liga a Demokráciáért mozgalom jelenleg házi őrizetben lévő vezetője, Aung Szan Szú Kji. A politikus szerint az új alkotmány bevezetése után egyetlen politikai erőnek sem lesz esélye a kormánnyal szemben a 2010-ben esedékes első, több párt részvételével megtartott választások alkalmával. Szú Kji ezért arra kérte a választókat, hogy ne menjenek el szavazni, vagy ha mégis, úgy voksoljanak nemmel szombaton.