Vágólapra másolva!
351 ember meghalt, és sok épület megrongálódott vagy ősszedőlt Mianmarban, a Nargis nevű trópusi ciklon pusztítása nyomán. A közel 200 kilométer per órás sebességű szelekkel érkező vihar megtépázta a legnagyobb kikötővárost, és feltehetően hatalmas pusztítást végzett az Irrawaddy folyó deltájának apró településein. A rezsim katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a térséget.
Vágólapra másolva!

A mianmari katonai junta katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánított vasárnap öt déli szövetségi államot, miután nagy erejű trópusi ciklon söpört végig a térségben.

Az ítéletidőben meghalt legalább 2351 ember. A mianmari tájékoztatási minisztérium egyik tisztségviselője is megerősítette, hogy az áldozatok száma meghaladja a 240-et. Szerinte a legfrissebb információk szerint Rangun környékén 19-en haltak meg, míg Irrawaddy térségében 222 halálos áldozatot követelt a trópusi ciklon az előzetes adatok szerint. Több mint húszezer épület dőlt romba.

Az Irrawaddy folyó deltájának térségében tomboló, Nargis névre keresztelt ciklont óránkénti 190 kilométeres széllökések kísérték. A legnagyobb kikötőváros, Rangun utcáit épületekről lehullott törmelék, kidőlt fák és letörött ágak lepték el. A város áram- és vízellátás nélkül maradt, nem működik sem a telefon-, sem az internet-hálózat.

Forrás: MTI

A nagyvárosban az erősebb szerkezetű épületek is megsínylették a természeti csapást, amiből arra lehet következtetni, hogy a szombatra virradóra érkezett trópusi ciklon súlyos károkat okozhatott az Irrawaddy deltájában fekvő, jobbára hevenyészett viskókból álló kisebb településeken. A helyi sajtó szerint egyes helyeken a házak fele megrongálódott vagy összedőlt. A junta irányítása alatt álló média arról adott hírt, hogy négy hajó elsüllyedt a ranguni kikötőben.

Mélyen az Irrawady deltájában fekvő két rizstermesztő városban - amelyeket inkább csak csónakkal lehet megközelíteni - csak minden negyedik ház maradt állva, a többi a földdel vált egyenlővé. Therje Skadval, mianmari ENSZ-illetékes szerint több napig is eltart, amíg felbecsülik a Nargis okozta tényleges károkat.

A ciklon északkeleti irányban, Thaiföld felé tart, ahol kiadós esők kísérik, de a szél ereje jelentős mértékben csökkent.