Letartóztatták Őrültet, a kolumbiai drogbárót

Vágólapra másolva!
A kolumbiai hatóságok pénteken letartóztatták az Őrült - El Loco - néven is ismert, 48 éves Miguel Ángel Mejía Múnerát, az ország egyik legismertebb drogbáróját. A férfi ikertestvérét két nappal korábban egy razzia során lőtték le a rendőrök. Az ikrek két év alatt közel 70 tonna kokaint csempésztek az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

Elfogták a legnagyobb kolumbiai drogkereskedők között számon tartott Miguel Ángel Mejía Múnerát pénteken, két nappal aztán, hogy ikertestvérét egy rendőrségi razzia során lelőtték. Rendőrségi források szerint az Őrült - El Loco - néven is ismert, 48 éves Mejía Múnerát Bogotától, a kolumbiai fővárostól mintegy 140 kilométerre délnyugatra egy birtokon tartóztatták le. Vele együtt két testőrét is elfogták.

Ő és fivére egy fegyveres drogkereskedő banda, az "Ikrek" - Los Mellizos - élén állt. A másik Mejía Múnera testvért, Víktor Manuelt Kolumbia északnyugati részén lőtték le két nappal korábban. Az akció során a nyomozás szempontjából értékes dokumentumokat is lefoglaltak.

A testvérpár a feltételezések szerint az 1990-es években kezdett drogcsempészettel foglalkozni. Egy amerikai bíróság is adott ki ellenük körözést, ebben a 2004-ben írt dokumentumban az állt, hogy két év alatt csaknem 70 tonna kokaint csempésztek be az ikrek az Egyesült Államokba. Az amerikai külügyminisztérium 5-5 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki bármelyikük hollétéről információval szolgál.

Sok más kábítószer-kereskedőhöz hasonlóan a 2000-es évek elején ők is csatlakoztak jobboldali paramilitáris csoportokhoz, mert ezeknek a csoportoknak a kormány, leszerelésük érdekében, felajánlotta a kiszabható büntetés mérséklését. Míg azonban a hadurak egy része börtönbe került, a fivérek megszöktek az igazságszolgáltatás elől. Egy nyomozó elmondása szerint az elmúlt hat hónapban hétszer tettek sikertelen kísérletet a kolumbiai hatóságok az ikrek elfogására. Hozzátette: informátoraik révén ugyanis előre értesültek a rendőrségi helikopterek közeledtéről.