Gyerekek ezrei fertőződtek meg Kínában

Vágólapra másolva!
Eddig közel 3 ezer gyerek fertőződött meg egy bélrendszert megtámadó vírusban a kelet-kínai Anhui tartományban. A kifejezetten ragályos kórról - amely elsősorban a hat év alattiakat veszélyezteti - a hatóságok két hónapig hallgattak - írja a BBC. 
Vágólapra másolva!

Közel 3 ezer gyermek kapta már el a bélrendszert megtámadó Enterovírus 71 (EV71) elnevezésű betegséget a kelet-kínai Anhui tartományában - írja pénteken a BBC, amely egy helyi lap beszámolójára hivatkozva közölte: a betegségben eddig 21-en haltak meg.

A kínai Csinhua hírügynökség jelentése szerint, noha az EV71-et már március elején észlelték Fujang városában, a helyi hatóságok csak április végén ismerték el, hogy valóban tömeges megbetegedések vannak a térségben. A BBC szerint az igen fertőző betegségben szenvedő gyermekek száma a hatósági bejelentés óta rohamosan növekszik.

A betegséget elsősorban a hat év alatti gyermekek kapták el. A Csinhua hírügynökség szerint a fertőzöttek közül eddig 900-an kerültek kórházba, kilenc gyermek állapota kritikus. Egy helyi egészségügyi hivatalnok a BBC-nek azt mondta: a járvány kitörésének okait már vizsgálják, és egy megelőzéssel foglalkozó járványügyi csoport hozzálátott az egyes gócpontok lokalizálásához, és a fertőzés felszámolásához.

Az ENSZ egészségügyi szervezete valós tájékoztatást kért a kínai hatóságoktól a járványban meghalt gyermekek számára vonatkozóan. A világszervezet szerint ugyanis félő lehet, hogy a kínai hatóságok - a 2003-ban kitört SARS (akut légzőszervi tünetegyüttes) járványhoz hasonlóan - ezt a mostani fertőzést is felületesen, a tényleges adatokat elhallgatva kezelik.