Korrupciós ügy miatt hallgatták ki az izraeli kormányfőt

Vágólapra másolva!
Egy izraeli napilap szerint korrupciós ügy miatt hallgatta ki a rendőrség pénteken Ehud Olmert kormányfőt, aki állítólag egy amerikai üzletembertől fogadott el csúszópénzt. Az izraeli közszolgálati rádió ugyanakkor azt közölte, hogy az igazságügyi szervek teljes hírzárlatot rendeltek el mind a gyanúsítással, mind pedig a vizsgálattal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Másfél órán át hallgatta ki a rendőrség pénteken otthonában Ehud Olmert izraeli kormányfőt egy korrupciós ügyben. A Jediót Ahronót című, nagy példányszámú izraeli lap úgy tudja, hogy a miniszterelnököt csúszópénzek elfogadásával gyanúsítják.

Az ügy állítólag még 2006 előttre, tehát Olmert kormányfői hivatalba lépése előtti időszakra nyúlik vissza, és a lap szerint a politikus egy amerikai üzletembertől fogadott el csúszópénzt. Ez utóbbit a rendőrség szintén kihallgatta legutóbbi izraeli látogatása során - írta a Jediót Ahronót. Az izraeli közszolgálati rádió ugyanakkor azt közölte, hogy az igazságügyi szervek teljes hírzárlatot rendeltek el mind a gyanúsítással, mind pedig a vizsgálattal kapcsolatban.

Mark Regev kormányszóvivő megerősítette a pénteki kihallgatás tényét, de részletekbe nem bocsátkozott. A rádió szerint a miniszterelnök kihallgatása összefügg volt kabinetfőnöke, Sula Zaken néhány nappal korábbi kihallgatásával. Zaken ellen az a gyanú merült fel, hogy kapcsolatait kihasználva magas rangú adóügyi illetékesekre hivatkozva próbált kedvezményeket kicsikarni hozzá közelállók számára.

Olmerttel kapcsolatban a közelmúltban többször is volt már hatósági vizsgálat. Tavaly októberben az izraeli főügyész rendelt el nyomozást egy gyanús ingatlanvásárlási ügy miatt, amely még Olmert kereskedelmi minisztersége idején történt, és csak novemberben zárult le az a vizsgálat, amely egy lobbizóknak eladott bank történetében játszott szerepét firtatta.