A tévéinterjú sem javított Sarkozy népszerűségén

Vágólapra másolva!
A múlt héten adott tévéinterjú ellenére sem javult Nicolas Sarkozy népszerűsége - derült ki a Le Parisien című fővárosi lap hét közepén készített felméréséből. A francia államfő népszerűségnek december óta tartó zuhanása megállíthatatlannak tűnik. Ráadásul a tendencia magával rántotta a Sarkozynél eddig jóval népszerűbb miniszterelnök tetszési mutatóját is.
Vágólapra másolva!

Az imázsjavítás céljából múlt héten adott másfél órás tévéinterjúval sem sikerült a francia elnöknek megállítania folyamatos népszerűségvesztését. Nicolas Sarkozy népszerűsége az előző hónaphoz képest további két pontot süllyedt a CSA közvélemény-kutatóintézet tetszési mutatóján, amelyet a Le Parisien című fővárosi napilap pénteken ismertetett.

Hiába váltott hangnemet, viselkedett szerényebben, ismerte el, hogy követett el hibákat, és utasította vissza a magánéletére vonatkozó kérdéseket a múlt csütörtöki élő adásban, a francia államfő népszerűségnek december óta tartó zuhanása megállíthatatlannak tűnik. Ráadásul a tendencia magával rántotta a Sarkozynél eddig jóval népszerűbb miniszterelnök tetszési mutatóját is: Francois Fillon nyolc pontot veszített egy hónap alatt.

Az 1003 francia állampolgár megkérdezésével április 29-én és 30-án készült felmérés szerint az elnök népszerűségi mutatója jelenleg 38 százalékon áll. A tévéinterjú óta már a megkérdezettek 57 százaléka nem bízik Sarkozyben, míg egy hónapja ez a mutató még 54 százalék volt. A kormányfőben a franciák 42 százaléka bízik, 51 százaléka elvesztette benne bizalmát, 7 százaléknak pedig nincs véleménye. A CSA egy másik felmérése - amelyet a Marianne című politikai hetilap számára készített - azt mutatja, hogy a franciák 55 százaléka nem szeretné, ha Sarkozy indulna a következő, 2012-ben esedékes elnökválasztáson.

A tévéinterjú másnapján, 1002 személy megkérdezésével készült felmérés szerint a franciák 52 százaléka úgy véli, hogy személyes helyzete a jelenleginél rosszabb lesz az államfő ötéves mandátumának végén, és csak 21 százaléka érzi úgy, hogy javulni fog. A megkérdezettek 13 százaléka szerint pedig nem lesz se jobb, se rosszabb.