Túl betegnek tartja magát az eljáráshoz Zentai

Vágólapra másolva!
Nem kerülnék ki élve a magyar bírósági eljárásból - állította a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly egy ausztrál rádiónak adott nyilatkozatában. A férfi szerint túl beteg ahhoz, hogy Ausztrália kiadja a magyar hatóságoknak, hogy azok ítélkezhessenek felette. Fia szintén azt hangoztatta, mennyi egészségügyi problémával küzd édesapja.
Vágólapra másolva!

A háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly azt mondja: beteg, s nem élné túl, ha kiadnák, hogy magyar katonai törvényszék ítélkezzen ügyében - írta internetes oldalán csütörtökön a The Australian című lap. Zentai fia, Ernie Steiner azt mondja, hogy apjának fibrillációja van, egyfajta szívritmuszavar, valamint érelzáródás az agyában. Emellett perifériás ideggyengeségben is szenved, ami zsibbadást okoz a végtagjaiban és diabéteszhez vezethet.

Az ausztráliai Perthben élő, 86 éves Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben a nácikkal szövetséges magyar hadsereg tisztjeként Budapesten megölt egy zsidó fiatalembert, mert az nem viselte a sárga csillagot. Ő tagadja a vádat, a magyar kormány azonban 2005-ben kérte kiadását. Miután Zentai alkotmányossági kifogását elutasították, a perthi bíróság május 20-ra kitűzte a kiadatásával kapcsolatos meghallgatást.

Zentai csütörtökön az ABC rádiónak nyilatkozva azt mondta: túl beteg ahhoz, hogy Magyarországra küldjék bíróság elé. "Valószínűleg nem térnék vissza, élve nem kerülnék ki belőle" - mondta. Fia azt is kétségbe vonta, hogy apja méltányos eljárásban részesülne egy magyar katonai törvényszék előtt. Zentai, aki többször is tagadta a Simon Wiesenthal Központ által ellene felhozott vádakat, csütörtöki nyilatkozatában ismét ártatlanak mondta magát.

Ha május 20-án a perthi bíróság úgy dönt, hogy Zentai megfelel a kiadatási törvényben foglalt feltételeknek, úgy Robert McClelland szövetségi főállamügyésznek vagy az ő megbízottjának kell döntenie arról, hogy átadják-e az idős férfit Magyarországnak. Ha kiadnák, az első eset lenne, hogy egy ausztrál állampolgárt bíróság elé állítanak náci háborús bűnök vádjával.