Tüntetéseket hozott világszerte május elseje

Vágólapra másolva!
Több tízezres tömegek vettek részt a világ számos országában csütörtökön a május 1-jei megmozdulásokon. Isztambulban és német városokban összecsapások voltak, Oroszországban az áremelkedés ellen tüntettek, ahogy Délkelet-Ázsiában is az élelmiszerválság jegyében telt a nap.
Vágólapra másolva!

A török rendőrség Isztambulban vízágyúk és könnygáz bevetésével akadályozott meg egy engedély nélküli nagygyűlést, és mintegy félezer embert vett őrizetbe. Több szakszervezet ugyanis a belvárosi Taksim térre hirdette meg tüntetését, pedig itt azóta nem engedélyeznek rendezvényeket, hogy 1977-ben ismeretlenek tüzet nyitottak az ott demonstrálókra.

Hivatalos adatok szerint Oroszország több mint ezer városában tartottak május 1-jei megmozdulásokat, és országszerte ezrek tiltakoztak a rohamosan emelkedő élelmiszerárak ellen. A munka ünnepének jelentősége azonban már messze nem akkora mint a szovjet időkben volt, Moszkvában a rendőrség szerint mindössze 30 ezren vettek részt a pártok különböző rendezvényein, de sokkal többen voltak, akik elhagyták a várost az ünnepnapon.

Összecsaptak a német szélsőségesek

A minimálbér törvényes bevezetésének követelése állt a május elsejei nagygyűlések középpontjában Németországban, ahol a megmozdulásokon összesen mintegy félmillióan vettek részt. A központi rendezvény helyszíne, Rajna-Pfalz tartomány fővárosa, Mainz, a fő szónok Michael Sommer, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) elnöke és Kurt Beck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, egyben a tartomány miniszterelnöke volt. Öt év óta első ízben fordult elő, hogy szociáldemokrata pártelnök részt vett a központi rendezvényen. A megmozdulások a legtöbb német városban békésen zajlottak. Hamburgban, Nürnbergben és a rajna-pfalzi Neustadtban azonban összetűzésekre került a szélsőjobboldali randalírozók, illetve a baloldali ellentüntetők között. Többeket őrizetbe vettek.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bécsi nagygyűlésén a szervezők szerint hozzávetőleg százezren vettek részt. Franciaország több városában ezrek tiltakoztak Nicolas Sarkozy elnök kormányának reformpolitikája ellen. Spanyolországban az ETA baszk terrorszervezet három robbantása vetett árnyékot az ünnepre, sebesülés azonban nem történt. Görögországban a szakszervezeti tüntetést sztrájkok kísérték, közlekedési fennakadásokat okozva.

Rövidített ünnep Kubában

Havannában a nagyhatalmú kommunista szakszervezet főtitkára, Salvador Valdes Mesa beszédében hatékonyabb és keményebb munkára szólította fel a május 1-jei felvonulás több százezer résztvevőjét, tekintettel az üzemanyagok és az élelmiszerek árának világpiaci emelkedésére. A februárban beiktatott új elnök, Raúl Castro maga nem mondott beszédet, bár sokan abban reménykedtek, hogy az ünnepen újabb könnyítéseket jelent be. Hatékonyságot sürgető politikája jegyében azonban a korábbi években gyakran fél napig is elhúzódó rendezvény most kevesebb mint két óráig tartott.

Délkelet-Ázsiában a világszerte tapasztalt élelmiszerválság jegyében zajlottak le a május 1-jei megmozdulások. Az indonéz fővárosban, Jakartában tízezrek vonultak fel az élelmiszer- és üzemanyagárak csökkentését, valamint a munkások bérének és a parasztok jövedelmének emelését követelő plakátok alatt. Gloria Macapagal Arroyo Fülöp-szigeteki elnök a minimálbér 10 százalékos emelését jelentette be július 1-jei hatállyal az állami vállalatok mintegy 900 ezer alkalmazottja számára.