Tüntetők törtek be egy új-zélandi megfigyelő központba

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok terrorellenes háborúja ellen kívánt tiltakozni az a csoport, amely Új-Zélandon behatolt egy elektronikus megfigyelő központba. A tiltakozók szerint a központ az Echelon globális megfigyelő rendszer része, a kormány szerint azonban a műholdas távközlést felügyeli.
Vágólapra másolva!

Háborúellenes tüntetők egy csoportja behatolt szerdán egy szigorúan őrzött új-zélandi globális elektronikus megfigyelő központba és vandál pusztítást végzett, tiltakozásul az Egyesült Államok terrorellenes hadjárata miatt. A magát ANZAC Ekevasaknak nevező csoport tagjai átjutottak a Blenheim melletti támaszpontot övező kerítésen és szögesdróton, és a biztonsági rendszer elektronikus érzékelőit kijátszva sarlóval felhasították a két, egyenként 30 méter magas, felfújható, gumírozott gömb egyikét, amely alatt a központ berendezései működtek. A gömbtető emiatt leengedett.

A hatóságok szerint a támaszponton a műholdas távközlést megfigyelő berendezések működnek, a tüntetők szerint azonban a bázis része az Echelon néven ismert, az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland által működtetett globális műholdas kémrendszernek.

A biztonsági erők három személy őrizetbe vettek. Helen Clark miniszterelnök elítélte, értelmetlen vandalizmusként bélyegezte meg a tüntetők fellépését. Az ANZAC a Brit Birodalom zászlaja alatt harcoló Ausztrál és Új-zélandi Hadtest volt, amely 1915. április 25-én szállt partra a törökországi Gallipolinál, hogy megvívja az I. világháború egyik legvéresebb csatáját.