Lelőtték a leghírhedtebb drogbárót Kolumbiában

Vágólapra másolva!
Ötmillió dolláros vérdíj volt kitűzve Miguel Angel Mejía Múnera kolumbiai drogbáró fejére, akivel kedden végeztek a rendőrök. Mejía a kábítószerüzlet mellett egy félkatonai szervezet vezetője is volt.
Vágólapra másolva!

Tűzharcban végeztek a kolumbiai rendőrök Miguel Angel Mejía Múnerával, a dél-amerikai ország leghírhedtebb drogbárójával - jelentette be Juan Manuel Santos belügyminiszter. A rendőrség egy, az északi Antioquia tartománybeli farmon ütött rajta Mejíán, akinek két testőre is meghalt.

Mejía és bátyja, Victor alapították a Los Nevados elnevezésű drogkartellt, amely a '90-es évek végén élte fénykorát: az amerikai külügyminisztérium szerint két év alatt 68 tonna kokaint csempészett az Egyesült Államokba. 2003-ban egy amerikai támogatással végrehajtott akció meggyengítette a szervezetet, akkor 25 tonna kábítószert foglaltak le. Washington 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a Mejía testvérek fejére.

A BBC tudósítója szerint a drogbáró likvidálása dupla győzelem a kolumbiai kormány számára, mivel Mejía nem csak kábítószercsempész volt, hanem egy új generációs félkatonai szervezet, a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erő (AUC) vezetője is.