Elhunyt Albert Hofmann, az LSD atyja

Vágólapra másolva!
Elhunyt Albert Hofmann, az LSD felfedezője. A svájci vegyész 1938-ban fedezte fel a hallucinogén szert, amely 1943-ban jutott - véletlenül - a szervezetébe. Az LSD-t a '60-as évek végén a legtöbb országban betiltották, pedig Hofmann szerint szükség lenne rá.
Vágólapra másolva!

Életének 102. évében, baseli otthonában elhunyt Albert Hofmann, az LSD (lizergsav-dietilamid) felfedezője. A svájci vegyész 1938-ban állította elő először a hallucinogén vegyületet, amely a '60-as években kultuszdroggá vált. Az LSD-t a legtöbb országban a '60-as évek végén tiltott kábítószerré minősítették.

Hofmann Badenben született és a zürichi egyetemen tanult kémiát, doktorátusát a rovarok külső vázát alkotó kitin tanulmányozásával szerezte. A Sandoz gyógyszercégnél kezdett dolgozni (ma Novartis) Baselben, ahol gombákból származó ergot alkaloidokat kezdett tanulmányozni és kidolgozta ezek ipari előállításának technológiáját. Az LSD-t anyarozsból (rozson élősködő gombafaj) kivont lizergsavból szintetizálta, és ő írta le hatását is, miután véletenül, a bőrén keresztül felszívódott az anyag 1943-ban.

Az LSD-vel folytattak katonai kísérleteket (mint az ellenséges hadsereget megbénító eszköz), de alkalmazták pszichoterápiás célokra is. Az Egyesült Államokban azonban 1966-ban betiltották, ezért felhagytak a kísérletekkel. Hofmann szerint kár volt érte: "Az emberi evolúció során sosem volt nagyobb szükségünk az LSD-re mint most. Ez csupán egy eszköz, hogy azzá váljunk amiknek lennünk kéne" - mondta a századik születésnapjára rendezett szimpóziumon 2006. júniusában.