Szakított botrányos lelkészével Obama

Vágólapra másolva!
Élesen elítélte korábbi lelkészének kijelentéseit a demokrata elnökjelöltségért küzdő Barack Obama. Az afroamerikai pap egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte az amerikai kormány fejleszthette ki a HIV-vírust a kisebbségek elpusztítására. Már eddig is ismertek voltak a lelkész furcsa nézetei, Obama azonban csak most, a közelgő újabb előválasztások előtt szánta el magát a szakításra.
Vágólapra másolva!

"Megdöbbentőek ezek a kijelentések. Ellentmondanak annak, ami én vagyok, és annak, amit vallok" - ezekkel a szavakkal utasította vissza Barack Obama egy keddi sajtótájékoztatón egykori lelkésze, Jeremiah Wright hétvégén tett kijelentéseit. Az afroamerikai pap közölte, hogy az Egyesült Államokat azért érte merénylet, mert saját maga is terrorcselekményeket követ el, de Wright szerint lehetséges az is, hogy az amerikai kormány fejlesztette ki a HIV-vírust, hogy így pusztítsa el a kisebbségeket, köztük a feketéket.

Obama húsz éve ismerte meg Wrightot, és szoros viszony alakult ki köztük. A lelkész adta össze őt feleségével, és ő keresztelte meg két lányukat is. Az már márciusban kiderült, hogy Wrightnak vitatható nézetei vannak, előkerültek ugyanis videók évekkel ezelőtti miséiről, ahol egyebek mellett arról győzködte a híveket, hogy az "Isten áldja Amerikát" helyett inkább azt kiáltsák, "Isten átkozza Amerikát".

A demokrata elnökjelöltségért küzdő politikus a felvételek előkerülésekor még nem tagadta meg Wrightot, bár egyértelművé tette, nem ért egyet a nézeteivel. Most azonban, hogy a lelkész tévéinterjúkban elismételte ugyanazokat a vitatható állításokat, Obama megszakította vele a kapcsolatot. Hangsúlyozta, hogy szerinte Wright nézetei nem tükrözik az afroamerikai egyházi közösségek véleményét.

A lelkész kijelentései rosszkor jöttek Obama számára. Jövő kedden ugyanis ismét fontos előválasztások következnek Indiana és Észak-Karolina államban. A legutóbbi fordulóban, Pennsylvania államban Hillary Clinton nyert, és győzelme egyértelművé tette, hogy a fehér munkások és az idősebbek körében ő a népszerűbb, márpedig ezeknek a rétegeknek a támogatása fontos a demokrata jelöltség megszerzéséhez.

Obama ugyan a kampányában igyekezett elkerülni, hogy afroamerikai jelöltként skatulyázzák be, de a pennsylvaniai felmérések azt mutatták, sok fehér vonakodik attól, hogy feketére szavazzon. Ennek persze ellentmond, hogy az illinoisi szenátor már több olyan államban is sikerrel szerepelt, ahol főként fehérek laknak. A Wright körüli botrányok viszont épp azért nehezíthetik meg a dolgát, mert így a faji kérdés napirenden marad.

Obama a keddi sajtótájékoztatón

Valószínűleg a jövő keddi előválasztások sem döntik el az Obama-Clinton párbajt, de fontos állomások lehetnek az elnökjelölt kiválasztásában. A teljes előválasztási folyamatot tekintve Obama áll jobban, ő állított maga mögé több küldöttet. Hivatalosan a demokrata párt augusztus végén esedékes gyűlésén döntik el a delegáltak, hogy ki lesz az elnökjelölt. Az előválasztások során Obama eddig - a CNN becslése szerint - 1694 küldöttet szerzett meg, míg Clinton 1556-ot, a győzelemhez pedig legalább 2024 küldött támogatására van szükség.