Nem lehet kihallgatni az amstetteni rém áldozatait

Vágólapra másolva!
Gyenge egészségi állapotuk miatt továbbra sem lehet kihallgatni az amstetteni vérfertőző apa áldozatait - írta szerdán közleményében a városi kórház. Eddig új információkat nem is közöltek hogylétükről, mert az orvosok - a felfokozott médiaérdeklődés miatt - elsődlegesnek tekintették a súlyos traumán átesett család védelmét. Az osztrák kancellár - a botrány miatt kirobbant negatív médiavisszhang miatt - ugyanakkor javítana Ausztria megcsorbult megítélésén.
Vágólapra másolva!

Továbbra is változatlan az alsó-ausztriai vérfertőző apa áldozatainak egészségi állapota, így feltehetően még hosszú időn át nem lehet kihallgatni őket - közölte szerdán az amstetteni kórház. Még mindig válságos, de stabil a vérfertőzésből született egyik lány - a valószínűleg 19 éves Kerstin - állapota, akit mesterségesen lélegeztetnek, emellett dialízist és antibiotikumokat adnak neki. A lány április 19-én került kórházba, ezután indult nyomozás rokonai után, és így derült fény vasárnap a 24 éve tartó drámára.

A nap 24 órájában rendelkezésükre álló szakemberek minden részletre kiterjedően, személyre szabottan kezelik a további hét áldozatot is, a vérfertőző Josef Fritzl feleségét, 42 éves lányát és a lánynak apjától született öt másik gyermekét. Új információkat mostanáig nem közöltek hogylétükről, mert az orvosok - a felfokozott médiaérdeklődés miatt - elsődlegesnek tekintették a súlyos traumán átesett család védelmét. Mint mondták, szeretnék elkerülni, hogy a betegeket újabb lelki megrázkódtatás érje.

Újabb részletek

Eközben újabb és újabb - részben nem megerősített - részletek kerültek nyilvánosságra a gyanúsított sötét múltjáról. Egy linzi asszony egy szerdai lapinterjúban azt állította, hogy a most 73 éves férfi 1967 októberében megerőszakolta. Egy éjszaka, amikor férje a munkahelyén volt, arra ébredt, hogy valaki lerántja róla a takarót. A támadó valószínűleg a nyitott ablakon át mászott be a szobába. Kést szorított a torkához, és azt mondta: "ha kiáltasz, kinyírlak". Miután megerőszakolta, elmenőben még egyszer megfenyegette: ha bármit is kifecseg, elteszi láb alól - idézte fel a történteket az asszony az Oberösterreichische Nachrichten című újságnak.

A sajtóban már előző nap is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint Josef Fritzl nemi erőszak vagy arra tett kísérlet miatt állítólag már állt bíróság előtt. Az amstetteni férfi beismerte, hogy háza melléképületének tömlöccé alakított pincéjében több mint két évtizeden át fogva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, akitől hét gyermeke született, de egyikük nem sokkal világrajövetele után meghalt. A gyerekek közül hármat maga nevelt fel feleségével, de a másik három a föld alatti tömlöcben élt születése óta, rettenetes körülmények között.

Mentenék a menthetőt

A pedofilbotrány kapcsán Alfred Gusenbauer osztrák kancellár kijelentette: Ursula Plassnik külügyminiszternek és Ausztria nagykövetségeinek tervet kell készíteniük arra nézve, hogyan hárítható el az ország hírnevének tartós és súlyos csorbulása az amstetteni eset kipattanása után.

Gusenbauer a szerdai kormányülést követően azt mondta: nincs amstetteni ügy, nincs osztrák ügy, csak egy egyedi eset van. Hihetetlennek és förtelmesnek nevezte a történteket. Mint közölte, utasítást adott minisztereinek, hogy vizsgálják felül azokat a jogi normákat és közigazgatási, hatósági struktúrákat, amelyeknek szerepük lehet abban, hogy ilyen hosszú ideig leplezve maradhatott e súlyos bűn.