A szexuális életet is bevonja a terror elleni harcba Berlin és Washington

Vágólapra másolva!
A német Süddeutsche Zeiutung szerint a terrorista tevékenységgel gyanúsítottak szexuális életéről is adatokat cserél Németország és az USA. A berlini belügyminisztérium szóvivője védelmébe vette az aláírt egyezményt.
Vágólapra másolva!

A terrorista tevékenységgel gyanúsítottak szexuális életéről is adatokat cserél Németország és az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harc céljából - állítja a Süddeutsche Zeitung című liberális német napilap. A lap hétfői beszámolója szerint egyebek között ezt is tartalmazza az a megállapodás, amelyet a közelmúltban a terrorelhárítás érdekében kötöttek a két ország miniszterei.

A berlini belügyminisztérium szóvivője nem cáfolta a szexuális háttér felderítését is célzó adatcserét, de azt hangoztatta, hogy ez csupán elméleti lehetőség, a gyakorlatban ilyen információkra aligha lesz szükség.

A Süddeutsche Zeitung szerint az egyezmény emellett még egyéb területekre is kiterjed. Így például az esetleges szakszervezeti tagságra vonatkozóan, ami miatt a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) tiltakozott. Michael Sommer, a DGB elnöke a lapnak arcátlanságról beszélt azzal kapcsolatban, hogy a német kormány kész kiadni a polgárok szakszervezeti tagságára vonatkozó adatokat az Egyesült Államoknak.

Az őrültek házában fogant

A kiszivárgott részletekkel kapcsolatban a német ellenzéki pártok képviselői hasonló álláspontot képviselnek. Gisela Piltz, a szabaddemokraták (FDP) belpolitikai szakértője azt kérdezte: mi köze a szexuális hajlamnak a terrorista bűncselekményekhez. Petra Pau, a Baloldal pártjának képviselője - a Bundestag egyik alelnöke - kijelentette: "úgy tűnik, hogy az egyezményt az őrültek házában kötötték".

A belügyminisztérium szóvivője igyekezett védelmébe venni a megállapodást. Azt hangoztatta, hogy az egyezmény egy olyan cikkelyt is tartalmaz, amely külön gondot fordít a legszemélyesebb jellegű adatok védelmére, s azok továbbítását csakis a legalaposabb megfontolások után engedélyezi.

A megállapodást, - amely mindenekelőtt a gyanúsítottak politikai nézeteire, etnikai származására és vallási hovatartozására vonatkozóan irányoz elő adatcserét - még jóvá kell hagynia a parlament két házának, továbbá az államfőnek. Megfigyelők szerint a most kiszivárgott információk után ez nem ígérkezik könnyűnek.