BBC: Lázadókkal üzleteltek az ENSZ kongói katonái

Vágólapra másolva!
A BBC szerint fegyverrel, arannyal és elefántcsonttal kereskedtek az ENSZ békefenntartói a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A BBC 18 hónap alatt több esetet feltárt. A vizsgálatban részt vevő egyik diplomata szerint a tavaly elrendelt nyomozást a világszervezet politikai nyomásra leállította. Az ENSZ vezető koordinátora szerint a fegyvercsempészés ténye nem igazolható.
Vágólapra másolva!

A BBC állítása szerint az ENSZ-nek a Kongói Demokratikus Köztársaságban szolgálatot teljesítő békefenntartói fegyverekkel látták el a kongói lázadókat, valamint aranyat és elefántcsontot csempésztek ki az országból. A BBC 18 hónapig tartó nyomozása során - amelyet bizalmas ENSZ-forrásokra alapozva indított - kiderült, hogy a bűncselekményeket állítólag az indiai és a pakisztáni békefenntartók követték el.

Az ENSZ kongói missziójának vezetői elismerték, hogy történhettek visszaélések a békefenntartók munkája során, ám egy tavalyi nyomozásra hivatkozva elmondták: a fegyvercsempészés vádját ez alapján nem lehetett bizonyítani. A vizsgálatban részt vevő egyik ENSZ-diplomata a BBC Panorama című műsorában azonban elmondta, hogy politikai nyomásra nem engedték részletesen kivizsgálni a kérdéses ügyet.

Az ENSZ missziójának keretén belül jelenleg is közel 17 ezer békefenntartó tartózkodik Kongóban, amelyet a világszervezet legnagyobb béketeremtési akciójaként tartanak számon. Ennyi ENSZ-katona ugyanis soha egyetlen más területen sem teljesített szolgálatot. A misszió eredményeivel kapcsolatban a BBC Afrika-szakértője elmondta, hogy a több mint nyolc éve az országban tevékenykedő békefenntartók jelentős eredményeket értek el a terület stabilizálásában. Martin Palut szerint a világszervezet katonái sokat segítettek a lázadók lefegyverezésében, a demokratikus intézmények kiépítésében és az újjáépítésben.

Fegyverek, arany és elefántcsont

A BBC szerint ugyanakkor egyértelmű bizonyítékai vannak a visszaéléseknek. Az általuk ismerettett akciók során kiderült, hogy egy pakisztáni békefenntartó egység Mongbwalu városa mellett aranyért cserébe fegyvert adott a Human Rights Watch emberjogi szervezet által is kifejezetten veszélyesnek tartott milíciának, az FNI-nek. A részt vevő katonák azzal magyarázták tettüket, hogy a fegyverek átadásával a térség stabilitását szolgálták. Az FNI Kung Fu néven ismert vezetője, Mateso Ninga tábornok ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: mindezt az ország védelmében tették. Csak felkértek minket, hogy védjük meg a térség aranybányáit - tette hozzá.

Hasonló üzletet kötött egy indiai egység is: Goma városának közelében azzal a milíciával kötöttek megállapodásokat, amelyik közvetlen felelőse volt az 1994-es Ruandában végrehajtott népirtásnak. Egy másik indiai alakulat katonái - az ENSZ egyik katonai helikopterével - csak azért repültek a Virunga Nemzeti Parkba, hogy ott muníciót cseréljenek elefántcsontra, amelynek kereskedelmét több mint 30 éve nemzetközi egyezmények tiltják.

Tagadják

Az ENSZ békefenntartó misszióinak vezető koordinátora szerint a fegyvercsempészet ténye nem igazolható. Jean-Marie Guehenno a BBC vádjaira reagálva elmondta: az aranykereskedelem ténye bebizonyosodott, ám az ilyen esetekért egyes személyek - nem a teljes misszió - vonhatók felelősségre. Hozzátette: ilyenkor mindig értesítik az egység parancsnokát, aki kivizsgálja a felmerülő visszaéléseket. "Jelen esetben is megtettük a megfelelő lépéseket, részünkről lezártnak tekintjük az ügyet" - mondta Guehenno.

A nyomozásban részt vevő személyek ugyankkor a BBC-nek név nélkül elmondták, hogy sok esetben politikai okok miatt állították le a nyomozásokat. Ezt megerősítette Palut is, aki a vizsgálatokkal kapcsolatban megjegyezte: a pakisztániak adják a legtöbb katonát az ENSZ-nek, ezért - mivel ezek az egységek túl értékesnek számítanak - nem távolítják el őket az egyes missziókból.

A BBC szerint nem ez az első eset, amikor békefenntartókat bűncselekmények elkövetésével vádoltak meg. A 2006. év végén leköszönt volt főtitkár, Kofi Annan elismerte, hogy a Marokkóban szolgálatot teljesítő ENSZ-katonák több esetben is követtek el szexuális zaklatást kiskorúak és fiatalkorú lányok ellen.