Törökország közvetítene a közel-keleti béketárgyalásokon

Vágólapra másolva!
Törökország közvetíteni fog a közel-keleti béketárgyalásokon - jelentette ki a szombaton Damaszkuszba érkezett Recep Tayyip Erdogan török kormányfő. A hét elején Bassár el-Aszad szíriai elnök arról beszélt, hogy közvetítők dolgoznak a szíriai-izraeli béketárgyalások felújításán, de nem nevezte meg az érintetteket.
Vágólapra másolva!

"A Törökország iránti bizalom csaknem kötelezővé teszi, hogy közvetítői szerepet vállaljon" - fogalmazott még elindulása előtt Erdogan, aki Damaszkuszban találkozik Aszad elnökkel, és részt vesz egy szíriai-török üzleti fórumon. A török miniszterelnök egyúttal utalt arra is, hogy Ankara pozitív módon járulhat hozzá békediplomáciájával más konfliktusok rendezéséhez is, akár Irakról, akár az izraeli-palesztin ügyről van szó.

Szerdán egy szíriai miniszter beszámolt arról, hogy Izrael közölte Törökországgal: hajlandó visszaadni a Golán-fennsíkot Szíriának a békekötésért cserébe. A szíriai-izraeli béketárgyalások 2000-ben jutottak holtpontra, ugyancsak az 1967 óta megszállt Golán-fennsík körüli nézeteltérés miatt. A zsidó állam képviselői azt kívánták, hogy a Golán visszaadását előzze meg a kétoldalú békeszerződés aláírása, Damaszkusz viszont ragaszkodott a fordított sorrendhez.

Az Erdogan vezette AKP párt 2002-es hatalomra jutása óta megerősítette Törökország közel-keleti, valamint Perzsa-öbölmenti kapcsolatait.