Slota bezáratná az ügynöklistákat őrző levéltárat

Vágólapra másolva!
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a kommunista államrendőrség ügynöklistáit őrző Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) megszüntetését kezdeményezte a parlamenthez eljuttatott indítványban. A lépésre azzal egyidejűleg derült fény, hogy több szombaton megjelent szlovákiai lap újabb, ezúttal bírósági levéltárból előkerült rendőrségi felvételeket közöl Slotáról.
Vágólapra másolva!

Slota ugyan nem volt a hírhedt államrendőrség, az StB ügynöke, de az utóbbi időkben az ÚPN levéltárából olyan dokumentumok kerültek elő, amelyek tanúsága szerint a második legnagyobb kormánypárt elnöke a 70-es években Szlovákiában egy boltokat és benzinkutakat fosztogató bűnbanda tagja volt. Amikor szorult a hurok a nyaka körül, társaival Ausztriába szökött, ahol autólopások miatt gyűlt meg a baja az osztrák rendőrséggel, ezért öt nap múltán visszaszökött Szlovákiába.

A média szerint Slota apja, hogy mentse a fia bőrét, ekkor ajánlotta fel a szolgálatait az StB-nek, így a fia megúszta a bírósági elszámoltatást, végül az 1989-es rendszerváltást követő évben amnesztiában részesült. Nem úgy akkori bűntársai, Jozef Rendek és Jozef Jurík. Az utóbbi ellen később a legnagyobb ausztriai vonatrablás gyanúsítottjaként folyt eljárás. Jurík 1991-ben eltűnt, azóta sem került elő, de később a levágott fejét a rendőrség egy réten megtalálta.

Az év elején, az idősebb Slota StB-s múltját tanúsító első levéltári dokumentumok nyilvánosságra hozatalával nagyjából egyidejűleg Ján Slota apja ismeretlen helyre távozott privigyei (Prievidza) házából. Máig sem tudni, vajon azóta előkerült-e.

A Pozsonyban megjelenő liberális polgári napilap, a SME címoldalán szombaton három olyan portrét közöl az ifjú Ján Slotáról, amelyek a rendőrségi nyilvántartásban megszokott módon készültek. A felvételek az egykori állítólagos bűntárs, Jozef Rendek - a besztercebányai (Banská Bystrica) bíróság levéltárában őrzött - vizsgálati aktájában találhatók, amelyben azonban Slotáról írásban nem esik szó. A privigyei bíróság korábban szolgáltatott ki Ján Slota "bűnügyének elkenésével" kapcsolatos adatokat. A SME-től ezt most megtagadta, jóllehet törvényi kötelessége ezt megtenni, mert az információ nem titkosított.

Az egyébként nap mint nap nyilatkozó Ján Slota hetek óta nem szólal meg, nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, és pártja sajtótájékoztatóin sem jelent meg. Az SNS szóvivője a lap érdeklődésére tagadta, hogy Slota bujkálna az újságírók elől. Mint a lap írja, pénteken is letette a telefont. Az ügyet részletesen ismertető SME bizarrnak, szomorúnak nevezi a történteket, ráadásul - mint írja - "még a kárpáti típusú demokráciákban is eredeti újdonság", hogy egy párt olyan intézmény megszüntetését szorgalmazza, amelynek élén (egy ideje) a saját embere áll. "A valóság azonban ennél is rosszabb", mert e szándék hátterében álló indíték "a múlt embereinek eddigi legnyíltabb támadása" mindaz ellen, amit a rendszerváltó 1989-es év üzeneteként tartunk számon. A múltból jöttek mindenkori vágya ugyanis az, hogy a fasizmus és a kommunizmus bűneit "örök időkre" mélyen elássák - írja a lap, arra utalva, hogy az ÚPN nem csak a kommunista idők, de a II. világháború alatt fennállt szlovák fasiszta bábállam alatt elkövetett bűnöket dokumentáló levéltéri anyagot is gyűjti és nyilvánosságra hozza.

Ennél is izgalmasabb lehet majd, ha a parlament Slotáék indítványáról fog szavazni. Senkinek ne legyenek illúziói, hogy Slota koalíciós partnereinek, a Vladimír Meciar vezette Néppártnak, vagy Robert Fico kormányfő pártjának, az Irány - Szociáldemokráciának majd érdemi ellenvetései lesznek, hiszen ahogy már az tapasztalható volt, ezek "nem ijednek meg a saját árnyékuktól. Szlovákiára az emlékezetvesztés és az értelmi visszaesés vár" - vélekedik a jegyzetíró.