Orosz katonai fenyegetéstől tart Grúzia

Vágólapra másolva!
Oroszország kész minden eszközzel - a katonait is beleértve - megvédeni a Grúzia két szakadár régiójában, Abháziában és Dél-Oszétiában élő polgárait - üzente pénteken Moszkva a kaukázusi köztársaságnak. Tbiliszi szerint ez közvetlen, katonai fenyegetés, ami megsérti a nemzetközi jogot. A grúz kormányzat azt reméli, az egyre harciasabb Oroszország miatt javulnak az ország NATO-tagságának esélyei.
Vágólapra másolva!

Közvetlen agressziós fenyegetést lát a grúz kormány abban a moszkvai nyilatkozatban, hogy Oroszország kész minden eszközzel - a katonait is beleértve - megvédeni a Grúzia két szakadár régiójában élő honfitársait. A pénteken Moszkvában elhangzott kijelentések "közvetlen agressziós fenyegetést jelentenek, és megsértik a nemzetközi jogot, beleértve az ENSZ alapokmányát is" - mondta szombaton Nikoloz Vahakidze külügyminiszter-helyettes.

Vahakidze szerint a legújabb fejlemények és Oroszország agresszivitása javíthatja Tbiliszi NATO-tagságának kilátásait. Moszkva pozíciója - szándéka ellenére - Grúzia törekvéseit szolgálja - mondta a miniszterhelyettes. Hasonlóan vélekedett Givi Targamadze, a grúz parlament védelmi bizottságának elnöke is, aki szerint a Moszkva a grúz területek elcsatolását célzó politikáját akarja legitimálni a honfitársak megvédéséről szóló kijelentésekkel.

Most az a legfontosabb, hogy a nemzetközi közösség elemezze ezeket a kijelentéseket, és vegye észre az orosz agresszivitás magas fokát - mondta a politikus, aki szerint Grúzia kész megvédeni magát bármilyen orosz agresszió ellen, beleértve a katonait is. Ezzel párhuzamosan Tbiliszi folytatja békekezdeményezéseit, amelyeket támogat a nemzetközi közösség.

A hivatalosan Grúziához tartozó, de függetlenségre törekvő Abházia vezetését fellelkesítették a moszkvai kijelentések, és szombaton közölték, hogy készek katonai egyezményt kötni Oroszországgal. "Ha Grúzia a NATO-ba való belépéssel akarja megoldani a problémáit, az az ő dolga. Abházia nem lép be a NATO-ba. Ezzel szemben készek vagyunk katonai egyezményt aláírni Moszkvával" - jelentette ki Szergej Bagaps abház elnök.