Az ENSZ újjáépítené Csernobilt

Vágólapra másolva!
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szombatra virradóra megemlékezett az ukrajnai Csernobilban történt atomerőmű-baleset 22. évfordulójáról, és segítségét ígért a katasztrófa sújtotta térség újjáépítéséhez. Az évforduló alkalmából kiadott nyilatkozatában a világszervezet főtitkára emlékeztetett, hogy az ENSZ-közgyűlés 2006-2016-ot a csernobili újjáépítés és fenntartható fejlődés évtizedének nyilvánította.
Vágólapra másolva!

"Az ENSZ minden tőle telhetőt megtesz az újjáépítés évtizede alatt, hogy segítse a térség teljes megújulását célzó erőfeszítéseket" - közölte Ban Ki Mun, felszólítva a nemzetközi közösséget, hogy folytassa a csernobili katasztrófa által érintett területek helyreállítását célzó bőkezű támogatását.

1986. április 26-án a csernobili atomerőmű 4. blokkjában robbanás történt, amelynek következtében sugárszennyezés érte Ukrajna és Európa egy részét, mindenekelőtt az akkor szintén a Szovjetunióhoz tartozó Fehéroroszországot és Oroszországot. Félhivatalos becslések szerint több mint 25 ezren haltak meg a sugárzás okozta különböző betegségekben azok közül, akik részt vettek az erőműblokk fölé emelt betonszarkofág építésében.

Az erőmű utolsó működőképes reaktorát 2000 decemberében állították le végleg.