Koreai reaktort bombázhattak le Szíriában

Vágólapra másolva!
A CIA szerint egy titokban, észak-koreai közreműködéssel épült atomreaktor volt az az épület, amelyet tavaly októberben Izrael lebombázott Szíria keleti részén. Damaszkusz mindent tagad.
Vágólapra másolva!

Azzal vádolja az USA Észak-Koreát, hogy segített Szíriának atomreaktort építeni. A reaktor állítólagos építési területét tavaly októberben izraeli gépek bombázták le. Az USA szerint Szíriának tisztáznia kell a kérdést, a közel-keleti ország azonban kitart amellett, hogy nincs semmiféle atomprogramja, és nem is kötött ezzel kapcsolatos egyezséget Észak-Koreával.

Az amerikai kongresszus tagjait a CIA illetékesei tájékoztatták az ügyről, amelyről a Fehér Ház is kiadott egy közleményt. Eszerint az izraeli légicsapást követően a szírek igyekeztek eltüntetni a nyomokat a lebombázott területen, ami arra utal, hogy az állítólagos reaktor "nem békés célokat szolgált volna". "2007 szeptember 6-ig a szíriai rezsim titokban plutónuim előállítására képes nuklráis erőmű építésén fáradozott a keleti sivatagban" - állítják.

A CIA által közzétett tájékoztató videó szerint az al-Kibarként említett állítólagos atomerőmű már 2008 augusztusától képes lett volna működni, de a légicsapás még azelőtt érte, mielőtt feltöltötték volna nukleáris üzemanyaggal.

Ezen kívül azt állítják, számos jel mutat arra, hogy Észak-Korea segített az építésben: a reaktor épületének formája - mielőtt megtévesztő tetőt és falakat húztak volna fölé - nagyon hasonló volt a jongbjoni reaktoréhoz, és olyan típusú erőművet, mint ami ott készült (gázhűtésű, grafitmagvas) kizárólag észak-korea épített az elmúlt 35 évben. Ráadásul olyan fotót is közzétettek, amelyen a szíriai és az észak-koreai atomhivatalok vezetői közösen mutatkoztak - Szíriában.

Más felvételek szinte lépésről lépésre bemutatják a létesítmény építését, a képeket állítólag az izraeli titkosszolgálat szerezte meg. Szíria mindent tagad, londoni nagykövete szerint Irak megszállása óta már megszokták ezeket a gyanúsítgatásokat, és a lebombázott helyszínen egy kihalt katonai épület állt, amelynek "semmi köze egy reaktorhoz" - idézte a BBC.

A CIA tájékoztatása és a közlemény közzététele egybeesik azoknak a kétnapos kétoldalú tanácskozásoknak végével, amely az USA és Észak-Korea között zajlottak utóbbi atomporgramjáról. A tárgyaló felek állítólag jól haladtak és közel állnak a megegyezéshez.