Óriásinterjúban bánkódott és fogadkozott Sarkozy

Vágólapra másolva!
Elismerte, hogy követett el hibákat, de igyekezett védeni is magát - a népszerűségi mélyponton lévő Nicolas Sarkozy francia elnök, aki egy több mint másfél órás televíziós interjúban értékelte első hivatali évét. A választás előtt megígért nagyszabású reformokból egyelőre alig valósított meg valamit, ráadásul közben elfogyott támogatói bázisa is. Most azonban megkomolyodni látszik.
Vágólapra másolva!

"Túl sok Nicolas, túl kevés Sarkozy" - ezzel a címmel közölt vezércikket a Le Monde francia napilap csütörtökön, utalva arra, hogy az elnök magánélete - gyors válása, majd még gyorsabb házassága Carla Brunival - hangsúlyosabbá vált, mint a tavalyi választás után beígért reformpolitika. A felmérések szerint Sarkozy népszerűsége mélyponton van, az IFOP kutatóintézet adatai alapján a franciák 72 százaléka elégedetlen vele, 65 százalék pedig úgy véli, hogy nem váltotta be választási ígéreteit.

Az államfő érzi, hogy baj van, és most változtatni akar helyzetén. Ennek részeként csütörtök este több mint másfél órás televíziós interjút adott, amelyben elismerte, hogy követett el komoly hibákat, de egyúttal igyekezett megvédeni eddigi tevékenységét. Többször is elismételte, hogy milyen nagy teher nyomja a vállát, és hangsúlyozta, abszurd lenne elvárni tőle, hogy harminc év problémáit néhány hónap alatt rendbe hozza.

A választási kampányban Sarkozy nem rejtette véka alá, hogy olyan reformokra készül, amelyek sérthetik egyes társadalmi csoportok érdekeit. Fel akarta számolni a kiváltságokat - például azt, hogy túl korán mehessenek egyesek nyugdíjba -, csökkenteni akarta az állami szektorban dolgozók számát, és kijelentette, "ha valaki többet akar keresni, többet is kell dolgoznia".

Ezekből ugyanakkor egyelőre keveset valósított meg, ráadásul a felmérések szerint a kezdeti lakossági támogatása is elapadt. A csütörtöki interjúban Sarkozy arról beszélt, megérti a bírálatokat, de szerinte ettől függetlenül meg kell hozni a fájdalmas intézkedéseket. "Megállhatnék azért, mert a középiskolások elégedetlenek, a szakszervezetek elégedetlenek. De hát Franciaországban valaki mindig elégedetlen" - magyarázta, hozzátéve, hogy "mindig lehet okot találni arra, hogy valamilyen reformot ne vezessenek be, de minél tovább halogatják őket, annál többe fog kerülni és annál nehezebb lesz."

Sarkozynek még négy éve van hátra az elnökségből, így van lehetősége arra, hogy teljesítse, amit megválasztása előtt ígért. Igyekszik változtatni stílusán is, kevesebb nyilvános szereplése van, kormányának tagjait pedig felszólította, hogy tartózkodjanak a kiszivárogtatásoktól - írja a The New York Times párizsi tudósítója.

A reformokra várók számára aggasztó lehet ugyanakkor, hogy Francois Fillon miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatából kiderült, még csak most készül a menetrendje az átalakításoknak. Egy név nélkül nyilatkozó miniszter szerint viszont Sarkozyt nem kell félteni: "Erőre fog kapni, már az elmúlt egy hónapban is jóval nyugodtabb volt, mint korábban."