Harcra cserélné a politikát asz-Szadr

Vágólapra másolva!
Meglepő bejelentést tett az iraki síita mozgalom vallási vezetője. A mindeddig türelmes Muktada asz-Szadr ugyanis feladná politikai karrierjét, és inkább az országot megszálló amerikai vezetésű haderők ellen harcolna.
Vágólapra másolva!

Muktada asz-Szadr radikális iraki síita vallási vezető fontolóra vette, hogy felhagy a politikával, és teljes erővel az országot megszálló amerikai vezetésű haderők ellen fordul. Az amerikai hírügynökségnek nyilatkozó síita képviselők és politikusok szerint ez a fordulat a fiatal főpapra gyakorolt iráni hatást tükrözheti, és utat nyithat egy olyan árnyékállam felé, amelyet fegyveres milíciája, a Mahdi Hadserege védelmezne.

Ezzel hasonló helyzet alakulhatna ki Irakban, mint Libanonban, ahol az 1980-as években iráni támogatással létrehozott Hezbollah síita szervezet önálló fegyveres milíciát és szociális hálózatot alakított ki. Mindennek katasztrofális biztonsági következményei lennének egy olyan pillanatban, amikor a Pentagon csökkenteni készül katonai erejét Irakban, Núri al-Máliki iraki kormányfő pedig végre némi előrelépést mutat a nemzeti megbékélés terén.

"Muktada nagy türelemről tett mindeddig tanúságot azzal, hogy a rá nehezedő nagy nyomás ellenére sem szólított fel totális háborúra" - mondta Mohan Abedin, a terrorizmussal foglalkozó tanulmányok londoni központjának igazgatója, a síita ügye szakértője, aki szerint a Mahdi Hadserege ma a legnagyobb iraki erő, így óriási károkat okozhat, ha háborút indít.