Élelmiszerhiánnyal fenyeget a gázai üzemanyag-embargó

Vágólapra másolva!
Felfüggeszti az ENSZ a Gázai övezetbe irányuló élelmiszersegélyeit, ha Izrael nem oldja fel a terület üzemanyag-embargóját. Az ENSZ szerint így közel 650 ezer palesztin maradhat élelmiszer nélkül - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ csütörtökön leállíthatja a Gázai övezetben fenntartott élelmiszersegély-programját, amennyiben Izrael továbbra sem hajlandó feloldani a térség ellen irányuló üzemanyag-embargóját - közölte a világszervezet egyik vezető diplomatája. Angela Kane szerint így közel 650 ezer, főleg menekülttáborokban élő palesztin maradhat rendszeres élelemellátás nélkül az izraeliek által lezárt térségben.

Kane erről tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjait és az ülésen megjelent országok képviselőit, akik a Gázai övezetben kialakult és hónapok óta tartó krízissel kapcsolatos kérdések megvitatásának céljából ültek össze New Yorkban.

A megbeszélés végét azonban négy állam képviselője - Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Belgium - már nem várta meg. Azt követően ugyanis, hogy a líbiai ENSZ nagykövet, Giadalla Ettalhi a náci koncentrációs táborokhoz hasonlította a palesztin menekülttáborokat, az említett országok delegáltjai elhagyták a termet. A BT egyik brit delegáltja szerint azért hagyták ott a megbeszélést, mert megdöbbentőnek tartották a líbiai követ szemléletmódját. "Az ilyen kijelentések egyáltalán nem segítik a közel-keleti békefolyamatot" - mondta a BBC-nek Karen Pierce.

Fából vaskarika

Annak ellenére, hogy szerdán az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette: 1 millió liter dízelolajat szállítanak a Gázai övezet egyetlen erőművébe, palesztin hivatalnokok arra figyelmeztettek: a csapokat bármikor elzárhatják. Mivel Gázába kizárólag Izrael szállítja az üzemanyagot, ezért a probléma bármikor felmerülhet.

Izrael egy palesztin fegyveres csoport április közepei támadását követően állította le ismét az üzemanyag szállítását. Akkor fegyveresek a határ túloldalán megtámadták a nahal-ozi üzemanyag-raktárt, és megöltek két izraeli munkást. Legutóbb egy hete érkezett izraeli dízelolaj és háztartási gáz a palesztin területre. Az egymillió liter dízelolaj háromnapi üzemelésre elég.