Fellebbezhetnek BAE-ügyben a korrupcióvizsgálók

Vágólapra másolva!
A Lordok Házához fellebbezhet a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit hatóság, miután egy bíróság törvényellenesnek minősítette a BAE Systems hadiipari csoport korrupciógyanús szaúd-arábiai ügyleteinek felderítésére indított vizsgálat leállítását. A Gripen repülőgépek értékesítésével is foglalkozó BAE két évtizede nyerte el a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, amelynél korrupciót gyanítanak.
Vágólapra másolva!

A legfőbb brit bírói fórumhoz, vagyis a Lordok Házához fellebbezhet a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit hatóság (Serious Fraud Office, SFO) azon korábbi bírósági döntés ellen, amely törvényellenesnek minősítette a BAE Systems hadiipari csoport korrupciógyanús szaúd-arábiai ügyleteinek felderítésére indított vizsgálat leállítását. Az akkor már két éve folyó vizsgálatot - komoly nemzetközi visszhangot keltve - 2006 végén állították le, "nemzetbiztonsági okokra" hivatkozva.

A Gripen harci repülőgépek értékesítésével is foglalkozó BAE Systems két évtizede - még Margaret Thatcher konzervatív kormánya idején - nyerte el a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy 20 milliárd fontos (6600 milliárd forintos), elsősorban katonai gépekre szóló, összetett szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést. Ennek örve alatt azóta számos kapcsolódó megrendelést is kapott a brit cég. A szerződésláncolat összértéke mára megközelíti az 50 milliárd fontot.

A brit sajtó azonban már négy éve beszámolt arról, hogy a BAE Systems - a legnagyobb európai hadiipari csoport, korábbi nevén British Aerospace - 1989 és 2002 között több tízmillió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartása érdekében.

A BBC televízió és a The Guardian című vezető baloldali brit napilap tavaly, már a vizsgálat hirtelen leállítása után olyan értesülést is megszellőztetett, hogy a BAE tíz éven át évente 120 millió - vagyis összesen több mint 1 milliárd - fontot utalt át Bandar bin Szultán herceg, a szaúdi trónörökös fia külön számláira, és egy Airbus utasszállító repülőgéppel is megajándékozta őt.

A herceg - hazája korábbi washingtoni nagykövete - kulcsszerepet játszott a BAE szaúdi üzleteinek biztosításában.

A The Guardian ez év elején azt írta, hogy London nyílt szaúdi terrorfenyegetőzésre állította le a vizsgálatot.

Az SFO 2006. december 16-ai belső leirata szerint - amelyből a lap néhány hete szó szerint idézett - Nagy-Britannia szaúdi nagykövete azt közölte az SFO illetékeseivel, hogy "brit életek vannak veszélyben a brit utcákon ... ha (a vizsgálat) egy újabb 7/7-hez vezet, hogyan mondhatnánk azt, hogy a vizsgálat folytatása ennél fontosabb volt". Az utalás a Londonban 2005. július 7-én elkövetett, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletre vonatkozott.

A londoni felsőbíróság, amelynél korábban brit kampánycsoportok kezdeményezték a leállított vizsgálat újraindításának elrendelését, és amely nemrég törvényellenesnek mondta ki az SFO-vizsgálat leállítását, csütörtökön összetett döntést hozott. Egyrészt elfogadta a kampánycsoportok keresetét a vizsgálat leállításáról szóló döntés formális megsemmisítésére - vagyis a korrupcióellenes hatóságnak elvileg folytatnia kellene a vizsgálódást -, ugyanakkor lehetővé tette az SFO-nak, hogy a Lordok Háza előtt támadja meg a leállítás törvényellenességéről szóló korábbi végzést.

A hatóság így megvárhatja a legfőbb fellebbviteli fórum hónapok múlva esedékes döntését az ügyben.