A ZDF riportere után is kémkedhettek

Vágólapra másolva!
A ZDF közszolgálati televízió volt afganisztáni tudósítója azt állítja: a német hírszerzés lehallgatta a telefonjait. A múlt héten az derült ki, a titkosszolgálat hónapokon keresztül megfigyelte a Der Spiegel Afganisztánnal foglalkozó újságírónőjét. Ez utóbbit a hírszerzés is elismerte, és elnézést kért a hetilaptól. A német parlament megkezdte az ügy kivizsgálását.
Vágólapra másolva!

Miközben a német parlament a Der Spiegel című hetilap újságírónőjének a szövetségi hírszerzés (BND) által történt megfigyelését vizsgálja, csütörtökön újabb lehallgatási ügy merült fel.

A ZDF közszolgálati televízió volt afganisztáni tudósítója állt elő azzal a váddal, hogy a német hírszerzés 2007-ben lehallgatta a telefonjait. Ulrich Tilgner szerint mindezt a kabuli német nagykövetség egyik diplomatája közölte vele. Az újságíró szerint a német titkosszolgálat azokat a telefonbeszélgetéseket hallgatta le, amelyeket az elmúlt év júliusában, az Afganisztánban elrabolt német mérnökkel, Rudolf Blechschmidttel folytatott.

Az elmúlt hét végén pedig az derült ki, hogy a szövetségi hírszerzés még 2006-ban hónapokon keresztül megfigyelte a Der Spiegel Afganisztánnal foglalkozó újságírónőjének egy magas rangú kabuli kormányzati politikussal váltott internetes üzeneteit. A történteket a BND is elismerte, majd Ernst Uhrlau, a hírszerzés elnöke személyes levélben kért bocsánatot a hamburgi hetilaptól.

A Bundestag ellenőrző bizottsága - amely a titkosszolgálatokat is felügyeli - szerdán megkezdte a megfigyelési botrány kivizsgálását, és az ülésre megidézték Uhrlaut is. A BND elnöke azt állította, hogy annak idején nem tudott a Spiegel-ügyről. A ZDF volt tudósítójának vádjával kapcsolatban egyelőre sem a BND, sem a többi német hírszerző szolgálat nem foglalt állást.