Betörőkkel és gyorshajtókkal erősít az amerikai hadsereg

Vágólapra másolva!
A létszám szűke miatt nem finnyáskodik a bűnözőkkel az amerikai hadsereg. Tavaly kétszer annyi, korábban bűncselekmény miatt elítélt embert soroztak be, mint 2006-ban. Az újoncok között vannak elítélt betörők, gyerekzaklatók és tolvajok is.
Vágólapra másolva!

Szexuális bűnözőket, terrorizmussal fenyegetőzőket, gyerekzaklatókat is örömmel vár az amerikai hadsereg az iraki háború nyomán megnövekedett létszámigénye miatt - írja a The Guardian. A katonaság tavaly megduplázta - 511-re emelte - az erkölcsi felmentések számát. 2006-ban még 249 különböző bűncselekmények miatt korábban elítélt embert vettek fel. A tengerészgyalogságnál 208-ról 350-re emelkedett ez a szám.

A hadsereg és a tengerészgyalogság összesen 87 csonkítás, 130 nem marihuánával kapcsolatos drogbűntett, 7 terrorakcióval való fenyegetés, 2 gyerekekkel szembeni illetlen viselkedés miatt elítélt bűnözőt fogadott be soraiba. Felvettek 500 betörőt és tolvajt, 19 gyújtogatót és 9 szexuális bűncselekmények miatt börtönben járt embert is. Az elítélt bűnözők aránya ugyanakkor alacsony, a 2007-ben besorozott 115 ezer újoncnak kevesebb mint egy százalékát teszik ki.

Ennél jóval több kisebb kihágás - például gyorshajtás - miatt elmarasztalt embert vettek föl. 2006 szeptember 30. és 2007 szeptember 30. között az összes újonc 18 százalékának volt vaj a fején, ami 3 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Az ezt követő fél évben azonban már az újoncok számának 13 százalékát tették ki a vétségek miatt rovott múltú jelentkezők - írja a the New York Times. Az amerikai lap szerint a hadsereg egyre nehezebben tudja felkelteni a jól képzett fiatalok érdeklődését.

Az adatokat hétfőn tette közzé az amerikai alsóház felügyelő bizottasága. Henry Waxman, a bizottság demokrata elnöke szerint a büntetésüket letöltött emberek számára valóban lehetőséget biztosít a hadsereg. Viszont egyre nagyobb arányuk azt jelzi, hogy a fegyveres erőket túlterheli az iraki háború, és alkalmazásuk "alááshatja a katonai készenlétet".

Akit egynél több alkalommal ítéltek el bűncselekmény miatt, nem nyerhet felvételt a szárazföldi erőkhöz vagy a tengerészgyalogsághoz, ám a haditengerészetnél és a légierőnél visszaesőket is felvesznek - írja a The Guardian.