Koedukált afgán iskolákat gyújtottak fel

Vágólapra másolva!
Keddre virradóra két koedukált iskolát felgyújtottak Afganisztánban. A fundamentalista tálibok rendszeresen intéznek támadásokat vegyes oktatási intézmények ellen. Az ENSZ adatai szerint tavaly 236 iskolát támadtak meg.
Vágólapra másolva!

Szélsőséges iszlamisták felgyújtottak két koedukált iskolát keddre virradóra Kabul közelében - közölte az afgán rendőrség. A Logar mezőváros peremén fekvő tanintézeteket éjszaka támadták meg "Afganisztán ellenségei", amely kifejezés a rendőrség szóhasználatában a tálibokat jelenti.

Az első iskolánál a támadók félholtra verték és megkötözték az igazgatót, mielőtt felgyújtották volna a nyolcosztályos oktatási intézményt. Az épület teteje beomlott.

Csaknem ugyanekkor egy másik iskolát is lángra lobbantottak a közelben. A kiérkező rendőröknek és a helyi lakosoknak sikerült eloltaniuk a tüzet, ezért mindössze egy osztályterem és az igazgatói iroda égett ki. Szintén vegyes iskola volt, ahol a fiúk délelőtt, a lányok délután tanulnak - mondta a rendőrség illetékese.

Tálib felkelők kedden magukra vállalták egy iskolaigazgató és két tanár néhány nappal ezelőtti elrablását is. A pedagógusokat az ország középső részén fekvő Gazni tartományban, a tálibok egyik fellegvárába hurcolták el fegyveresek.

A vegyes iskolák és tanáraik a fundamentalista tálibok kiemelt célpontjai, mert míg ők kormányoztak 1996 és 2001 között, a lányok nem járhattak iskolába Afganisztánban. Az ENSZ adatai szerint tavaly 236 iskolát, idén mostanáig 23 oktatási intézményt ért támadás a közép-ázsiai országban. Erőszakos cselekményekben 220 diák és tanár vesztette életét 2007-ben a kabuli oktatási minisztérium összesítése szerint.

Hat rendőrt is megöltek Afganisztánban

A rendőrség kedden jelentette be azt is, hogy hat emberét ölték meg tálib lázadók Afganisztán déli részén. A rendőrök előző este Kandahár tartományban vesztették életüket egy határrendészeti ellenőrzőpontot ért támadás során. A körülbelül egy órán át tartó tűzharcban néhány tálib fegyveres is megsebesült - közölte a határrendészet egyik parancsnoka, de további részleteket nem hozott nyilvánosságra.

A tálib fegyveresek rendszeresen hajtanak végre rajtaütéseket a hadseregnél gyengébben képzett és rosszabbul felszerelt rendőrség ellen. A tálib felkeléssel összefüggő erőszakos cselekményeknek hivatalos adatok szerint tavaly 8000 halottjuk volt, több mint 900 közülük rendőr.

Két külföldi személy elrablásáról is beszámolt az afgán rendőrség. Az első hírek két indiai útépítő munkás és egy afgán taxisofőr elrablásáról szóltak, de az indiai külügyminisztérium csak egy állampolgára eltűnését erősítette meg, aki egy amerikai biztonsági cég alkalmazásában állt. A különböző hírforrások abban megegyeznek, hogy a külföldieket hétfő este Afganisztán nyugati részén, Herát tartományban hurcolták el. Az emberrablásokból a tálibok és a bűnbandák egyaránt kiveszik a részüket: váltságdíjat vagy elfogott szélsőséges iszlamisták elengedését kérik túszaikért cserébe.