Ötezren felül a francia sugárkezelési áldozatok száma

Vágólapra másolva!
Összesen 5500 daganatos betegnek adagolták túl a sugárkezelést 1987 és 2006 között a kelet-franciaországi Épinal kórházában - jelentette be hétfőn Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter. A bajt egy angol nyelvű szoftver helytelen értelmezése okozta.
Vágólapra másolva!

Egy évvel ezelőtt derült ki először több száz betegről, hogy a besugárzókészülékek hibás beállítása miatt túladagolták a sugárkezelésüket 2000 és 2005 között, majd a későbbi vizsgálatokból megállapították, hogy különféle rákbetegségek miatt kezelt betegek 1987 óta kaptak a szükségesnél nagyobb dózist.

A sugarak túladagolását az okozta, hogy hibásan telepítették a besugárzókészülékek működtetéséhez szükséges szoftvert. Nem a szoftver volt a hibás, hanem az angol nyelvű útmutatóban közölt adatok téves értelmezése miatt hibásan állították be a gépeket.

Az adott időszakban összesen 7500 daganatos beteg kapott sugárkezelést az épinali kórházban, de közülük kétezret címváltozás vagy elhalálozás miatt már nem tudtak utolérni - közölte Gilbert Hangard kórházigazgató.

Az épinali katasztrófa - amelynek áldozatairól sokáig nem volt pontos adat - a legsúlyosabb baleset a franciaországi sugárkezelés történetében.