Harciasabb stílusra váltott Obama a célegyenesben

Vágólapra másolva!
Tőle szokatlan negatív kampányba kezdett Barack Obama riválisával, Hillary Clintonnal szemben a keddi pennsylvaniai előválasztás előtt. Ebben a fordulóban Clinton az esélyesebb, de csökkent az előnye az utóbbi hetekben. Ha Obamának sikerül megszorongatnia, akkor nőhet a nyomás az egykori first ladyn, hogy adja fel a versenyt.
Vágólapra másolva!

Változtatott korábbi stílusán Barack Obama két nappal a pennsylvaniai előválasztás előtt - állapította meg egyszerre a The New York Times és a The Washington Post is. A demokrata elnökjelöltség megszerzéséért küzdő politikus mindkét lap szerint bekeményített riválisával, Hillary Clintonnal szemben.

Beszédeiben és tévéhirdetéseiben is jóval negatívabb kampányt folytat, mint az elmúlt 16 hónap korteskedése alatt bármikor - írja a The New York Times. A politikus az egykori first ladyt megalkuvó washingtoni bennfentesként állítja be, amit persze a Clinton-stáb visszautasít.

Pennsylvania államban kedden tartanak előválasztást, amely fontos állomás lesz a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben. A felmérések szerint Clinton vezet, de csak néhány százalékos az előnye, míg pár héttel ezelőtt még 16 százalékkal vezetett - írja a The Washington Post.

A teljes előválasztási folyamatot tekintve viszont Barack Obama áll jobban, ő állított maga mögé több küldöttet. Hivatalosan a demokrata párt augusztus végén esedékes gyűlésén döntik el a delegáltak, hogy ki lesz az elnökjelölt. Az előválasztások során Obama eddig - az AP hírügynökség becslése szerint - 1634 küldöttet szerzett meg, míg Clinton 1500-at, a győzelemhez pedig legalább 2024 küldött támogatására van szükség.

Elemzők szerint Clintonnak nincs esélye arra, hogy a hátralévő előválasztásokon behozza lemaradását, ő azonban jelezte, nem akar kiszállni. A pennsylvaniai forduló azért is nagyon jelentős, mert ha Obama mégis győz, vagy csak kis hátránnyal kap ki, akkor tovább erősödhet a nyomás az egykori first ladyn, hogy adja fel a versenyt. A demokraták ugyanis attól tartanak, hogy az Obama-Clinton párharc a republikánusok malmára hajtja a vizet, akiknél már eldőlt, hogy John McCain lesz a jelölt a november elején esedékes elnökválasztáson.

Obama tanult az eddigi előválasztásokból, és ezért váltott harciasabb stílusra - véli a The Washington Post, amely szerint korábbi szavazásoknál úgy tűnt, hogy a célegyenesben lazsálni kezdett és soha nem kezdett keménykedni Clintonnal szemben, nehogy a bizonytalan szavazók együttérzésből őt támogassák.